Meer scholen voor topsporters

In een recent bijgestelde regeling biedt het ministerie van OCW de mogelijkheid om het aantal LOOT-scholen in Nederland uit te breiden naar 35, zodat er een betere landelijke dekking komt.

De zogenaamde LOOT-scholen (Landelijk Overleg Onderwijs en Topsport) bestaan sinds 1991 en bieden leerlingen met toptalenten een aangepast onderwijsprogramma. Het aantal LOOT-scholen in Nederland bedraagt momenteel 29.

Maar liefst 6 van de sporters die Nederland vertegenwoordigen op de 21e Olympische Winterspelen in Vancouver zijn oud-leerlingen van LOOT-scholen, één van de sporters is momenteel docent op een LOOT-school.

"Op deze wijze stimuleert het ministerie dat talenten enerzijds de ruimte krijgen en anderzijds toch hun diploma halen en dat heeft succes. LOOT-scholen leveren Olympisch 'materiaal' en dat is goud waard!" aldus Van Bijsterveldt.

Een onderzoek uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen heeft uitgewezen dat van de LOOT-leerlingen 38% een vwo-diploma haalt tegenover 16% landelijk. De LOOT-scholieren blijken beter gemotiveerd en hebben meer zelfvertrouwen, waardoor ze beter kunnen organiseren en plannen.

Olympische sporters die op LOOT-scholen zaten:
1. Ireen Wüst (schaatsen) van Sint Joris te Eindhoven
2. Sven Kramer (schaatsen) van Sevenwolden te Heerenveen
3. Arjan van der Kieft (schaatsen) van Callandlyceum te Amsterdam
4. Margot Boer (schaatsen) van Scalacollege te Alphen aan de Rijn
5. Maaike Vos (shortrack) van Rölingcollege te Groningen
6. Timothy Beck - huidig docent LOOT (bobslee) van Echnaton te Almere
7. Thijsje Oenema (schaatsen) van Sevenwolden te Heerenveen