Nederland vergroot bijdrage aan opbouw Palestijnse rechtstaat

Nederland vergroot deze maand zijn bijdrage aan de opbouw van de Palestijnse civiele veiligheidssector op de West Bank. Het aantal Nederlanders dat deelneemt aan de EU Police Co-ordinating Office for Palestinian Police (EUPOL COPPS) gaat van twee naar vijf personen. Daarnaast financiert Nederland de bouw van een gevangenis en een politietrainingscentrum in Jericho.

EUPOL COPPS, waaraan 17 EU-lidstaten, Noorwegen en Canada deelnemen, steunt de opbouw van de Palestijnse politie en adviseert over inrichting van de justitiële sector. De nadruk ligt daarbij op eigen Palestijnse verantwoordelijkheid in overeenstemming met de hoogste internationale standaarden. EUPOL COPPS speelt een grote rol in de institutionele ontwikkeling van de Palestijnse rechtstaat. Daarnaast ondersteunt zij de internationale gemeenschap bij de beleidsvorming rond dit cruciale beleidsveld.

Sinds deze week levert Nederland ook twee officieren aan de United States Security Coördinator Dayton (USSC Dayton) in Ramallah op de West Bank. Dit programma is gericht op beter functioneren van de veiligheidsdiensten en de Presidentiële Garde van de Palestijnse Autoriteit. De Nederlandse officieren zullen leiderschapstrainingen verzorgen aan het middenkader van de veiligheidsdiensten.

“Met deze uitbreiding werkt Nederland actief mee aan de bevordering van vrede en stabiliteit in Israël en de Palestijnse gebieden”, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken).