Nederlands initiatief: EU pakt kinderarbeid aan

De Europese Unie kan meer doen om kinderarbeid te bestrijden. Niet alleen met behulp van politieke dialoog en ontwikkelingssamenwerking, maar ook met handelsmaatregelen. Dit blijkt uit het rapport over de bestrijding van kinderarbeid dat de Europese Commissie vandaag heeft uitgebracht.

Het rapport volgt op een initiatief van minister Verhagen om in de EU te komen tot effectieve maatregelen ter bestrijding van kinderarbeid.

In de mensenrechtenstrategie "Naar een menswaardig bestaan" heeft minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) aangekondigd dat Nederland het voortouw zal nemen in de strijd tegen kinderarbeid. Arbeid is nog steeds een harde realiteit in het leven van meer dan 200 miljoen kinderen. Driekwart daarvan is het slachtoffer van de ergste vormen zoals slavernij of kinderhandel.

Als belangrijke speler op het wereldtoneel kan de EU een belangrijke bijdrage aan de uitbanning van kinderarbeid leveren. Minister Verhagen verwelkomt dan ook de erkenning in het rapport dat de EU meer kan doen. De minister is ook blij met de constatering van de Commissie dat daarvoor alle beschikbare instrumenten moeten worden ingezet. Niet alleen politieke dialoog en ontwikkelingsamenwerking, maar nadrukkelijk ook handelsmaatregelen.

Nederland pleit al enige tijd voor de instelling van een verbod op de invoer van produkten die zijn gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid. "Met het rapport is dat doel een stap dichterbij gekomen", aldus minister Verhagen, Hij kondigde aan de komende weken veel met zijn collega's in de Raad van Ministers te zullen overleggen welke maatregelen nu genomen kunnen worden. Ook zal hij dat bespreken met de nieuwe Hoge Vertegenwoordiger van de Raad, mevrouw Ashton. Daarmee wil hij bereiken dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken de Commissie nu verzoekt spoedig een formeel (wetgevings-)voorstel te doen voor een breed pakket aan maatregelen, inclusief een handelsverbod.

De inzet voor een verbod op het op de markt brengen van produkten die zijn gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid wordt breed gesteund door de Tweede Kamer en ook de Nederlandse leden van het Europees Parlement hebben zich unaniem achter dit streven geschaard.