Oprichting Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk

De ministerraad heeft besloten de stichting Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden op te richten. Minister van Staat de heer R.F.M. Lubbers wordt voorzitter van het Nationaal Comité.

De ministerraad heeft op voorstel van minister-president Balkenende, mede namens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, besloten de stichting Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden op te richten. Het Nationaal Comité zal verschillende festiviteiten ter gelegenheid van de viering van 200 jaar onafhankelijkheid organiseren en coördineren. Minister van Staat, de heer R.F.M. Lubbers wordt voorzitter van het Nationaal Comité.

De basis voor het Koninkrijk der Nederlanden in zijn huidige vorm is gelegd in de periode 1813 (herwinning onafhankelijkheid met de aankomst van de Prins van Oranje) tot en met 1815 (ontstaan constitutionele monarchie via de inhuldiging van Willem I tot Koning). Het activiteitenprogramma zal dan ook lopen van 2013 tot en met 2015. Het Nationaal Comité zal een deel van de festiviteiten zelf organiseren. Daarnaast is er alle ruimte voor andere initiatieven op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Bij de activiteiten van het Nationaal Comité zal in het bijzonder aandacht worden besteed aan bewustwording van het Nederlands democratisch bestel, kennis van de rechtsstaat en de Grondwet en het bevorderen van verbondenheid/saamhorigheid in Nederland.

De onafhankelijkheid van het Koninkrijk der Nederlanden is op nationaal niveau eerder herdacht in 1863, 1913 en 1963.