Tweederde van werkend Nederland volledig pensioenonbewust

Het overgrote deel van de Nederlandse werknemers is niet pensioenbewust. Slechts 12% van de mensen werkzaam in loondienst is op de hoogte van hun pensioeninkomen, weten of dit na hun 65e voldoende is en kennen de mogelijkheden om meer pensioen op te bouwen. Dit blijkt uit de eerste Pensioenbewustzijn-meting onder 2.200 Nederlanders in opdracht van CentiQ, Wijzer in geldzaken, Pensioenkijker.nl en TNS NIPO.

‘Alleenstaande man het meest bewust van oudedagvoorziening’

Pensioenbewusten wijken op allerlei gebieden af van werknemers die dit niet zijn. Pensioenbewuste mensen zijn vaak alleenstaande mannen met een hoger inkomen, een koopwoning en hoog opgeleid. Daarentegen zijn pensioenonbewusten vaker vrouwen, relatief jonger en hebben ze vaker een lagere opleiding genoten. Ze weten bovendien minder vaak of ze een pensioen bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar hebben.

‘Gebrek aan motivatie’

De groep die volledig pensioenonbewust is, voelt zich minder vaak verantwoordelijk voor het opbouwen van zijn pensioen en maakt geen tijd vrij om zaken te regelen of stelt dit uit. Men maakt zich liever geen zorgen over de toekomst en vindt het niet leuk om over pensionering en ouderdom na te denken. Een zorgelijke situatie, want als de pensioenonbewusten zich niet verantwoordelijk voelen en geen tijd voor vrij willen maken om over pensioen na te denken, gaan zij niet over tot actie als dit wel nodig is. De groep die wel pensioenbewust is, heeft hier aanzienlijk minder moeite mee. Zij willen wat de toekomst betreft zo min mogelijk aan het toeval overlaten.

Risicogroepen

Ruim 66% van de werknemers is volledig pensioenonbewust en is dus niet op de hoogte van hun toekomstige pensioeninkomen. Binnen deze groep pensioenonbewusten zijn vier risicogroepen geïdentificeerd bij wie dit mogelijk grote consequenties kan hebben:

  • Volledig pensioenonbewuste mensen die minder pensioen op bouwen dan de partner, kunnen erg kwetsbaar zijn in bijvoorbeeld het geval van echtscheiding (16%).
  • Volledig pensioenonbewusten die over minder dan twintig jaar met pensioen gaan. Zij lopen een groot risico om hun eventuele pensioentekort niet meer in voldoende mate te kunnen repareren (20%).
  • Mensen die volledig pensioenonbewust zijn en over weinig (< € 5.000,-) spaargeld beschikken (14%).
  • Mensen die volledig pensioenonbewust zijn, maar hun eigen pensioenkennis overschatten (16%).
    Stimuleren pensioenbewustzijn

Om het pensioenbewustzijn van de Nederlandse werknemers verder te verhogen zullen Pensioenkijker.nl en CentiQ, Wijzer in geldzaken samen met partners nieuwe initiatieven ontplooien. Eén van de ideeën is de uitrol van een campagne rondom het Uniform Pensioenoverzicht (UPO) in het najaar van 2010.

Het meten van pensioenbewustzijn

Voor het meten van pensioenbewustzijn zijn er drie bouwstenen geformuleerd, die volgens pensioenexperts, deskstudy, kwalitatief en kwantitatief onderzoek gezamenlijk het meetinstrument voor pensioenbewustzijn vormen. Hierbij gaat het om kennis van de hoogte van het pensioeninkomen, de toereikendheid ervan en de mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen. Deze nieuwe onderzoeksmethode kan ook door pensioenfondsen en -verzekeraars worden ingezet.

Download het volledige onderzoek ‘Nieuw meetinstrument: De Pensioenbewustzijn-meter’ op Wijzeringeldzaken.nl of Pensioenkijker.nl.