Van der Hoeven: Economisch herstel kwetsbaar

De economische ontwikkelingen blijven zorgelijk. Dat concludeert minister Van der Hoeven op basis van vrijdag 12 februari 2010 verschenen cijfers van het CBS.

Uit deze cijfers blijkt dat de Nederlandse economie in het vierde kwartaal met 0,3 procent groeit en dat de krimp met 2,2 procent kleiner is dan in eerdere kwartalen.

'De economie krabbelt wel weer wat op maar blijft kwetsbaar. Problemen in de eurozone, haperende kredietverlening en een verder oplopende werkloosheid kunnen er voor zorgen dat economie opnieuw terugvalt,'
aldus de minister.

De minister stelt vast dat lang niet iedereen profiteert van de kleine economische groei. 'Er zijn nog steeds mensen die hun baan verliezen. Dat de banenmotor hapert zien we ook aan het feit dat het aantal vacatures verder afneemt en dat het aantal faillissementen blijft stijgen.'

Met maatregelen zoals garanties op kredieten voor het bedrijfsleven doet het kabinet er alles aan om de economie te ondersteunen. Van der Hoeven maakte woensdag 10 februari 2010 bekend dat in navolging van de regeling voor startende ondernemingen binnenkort ook bestaande MKB bedrijven aanspraak kunnen maken op een 80% borgstelling door de overheid op hun krediet bij bank of financiële instelling. Dit garantiepercentage geldt voor kredietbedragen tot 250.000 euro.