Rouvoet opent CJG in geboortedorp Hilversum

Minister Rouvoet opende op 10 februari 2010 het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin in Hilversum.

Beste mensen, hallo jongens en meisjes,

Met de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart in het vooruitzicht krijg ik stapels uitnodigingen voor het openen van Centra voor Jeugd en Gezin. Ik kan niet al die uitnodigingen aannemen maar heb voor Hilversum een uitzondering gemaakt. Het is belangrijk dat steeds meer Centra voor Jeugd en Gezin in ons land de deuren openen. Want dat betekent dat ouders, opvoeders en jongeren, er naast familie of vrienden, een gesprekspartner, een luisterend oor en een vraagbaak bij hebben. Als ze daar behoefte aan hebben uiteraard.

In een Centrum voor Jeugd en Gezin zijn samenwerkingsafspraken gemaakt, in ieder geval tussen de jeugdgezondheidszorg en het maatschappelijk werk, waardoor ondersteuning bij opvoeden en opgroeien op elkaar is afgestemd. Ook zijn er korte lijnen naar het onderwijs. Ouders worden niet meer van het kastje naar de muur gestuurd, maar krijgen snel en eenvoudig, deskundige antwoorden op hun vraag.

In steeds meer plaatsen in ons land komen de Centra voor Jeugd en Gezin van de grond. Vandaag eentje in Hilversum, het dorp waar ik ben geboren en mijn jeugd doorbracht. Dat vind ik wel bijzonder. Het Hilversum van nu ziet er natuurlijk wel anders uit dan het Hilversum waarin mijn ouders mij meenamen naar het consultatiebureau. Al heb ik daar persoonlijk weinig herinneringen aan. Anders dan de tijd waarin ik mijn eerste stappen zette op het schoolplein van de Bavinckschool. En anders dan de dagen waarin ik eindexamen deed aan het Comenius College.

Alleen al als je kijkt naar de verkeersrichtingen. Die zijn in de loop der jaren nog wel eens veranderd. Maar ondanks het stadse gezicht van nu heeft Hilversum de aandacht voor toegankelijkheid proberen te behouden. En niet alleen door de aanleg van een centrumring.Toegankelijkheid was voor het CJG in Hilversum Zuid een belangrijke voorwaarde. En dat zie je terug in de keuze voor de locatie. U heeft dat slim aangepakt. Als thuisbasis medisch centrum de Eedenburgh en naast de openbare basisschool De Elkerlyck. Dat is wel zo makkelijk, want op beide plekken komen de mensen al: kinderen, jongeren én ouders en opvoeders. Contact is dus makkelijk en snel gelegd.

Zo’n CJG, daar moet je makkelijk kunnen binnenlopen. Niet alleen als je een probleem hebt, maar juíst als je gewoon een vraag hebt over opvoeden of opgroeien. En als het even kan, loop je met het antwoord weer naar buiten. Ik heb me laten vertellen dat Medisch Centrum de Eedenburgh helemaal geen drempels heeft. Je kunt er dus bij wijze van spreken zo naar binnen slenteren. En dat gevoel van gemak, dat is nou net de bedoeling. Het Centrum voor Jeugd en Gezin is vraagbaak, luisterend oor en gesprekspartner. Voor alles waar je zelf even geen antwoord op hebt, als het gaat om opvoeden en opgroeien dan.

Wat ik hier mooi vind, is dat iedereen, die zich met kinderen of jongeren bezighoudt, meedoet. Iedereen bouwt op basis van eigen kennis en ervaring mee aan de ondersteuning voor Hilversumse ouders, opvoeders en jongeren. Niet alleen de huisarts, verloskundige, psycholoog, of de diëtist -en dan vergeet ik er zeker een paar- maar ook de kinderopvang zet de deuren open naar het CJG.Als je dan bedenkt dat de Stichting Kinderopvang Hilversum (SKH) zo’n zestig procent van de kinderen uit Hilversum en omstreken onder de hoede heeft. Dan heb je al verbinding met 60 procent van de ouders en opvoeders!

Dames en heren, ik kan tot slot alleen maar zeggen: u heeft alle ingrediënten in handen om ouders en opvoeders en jongeren bij te staan, als gesprekspartner, vraagbaak en luisterend oor. Dat gaat zeker lukken. Ik wens u in ieder geval veel succes.