Geen heroverweging adopties uit Ethiopië

Er is geen aanleiding om de bestaande adoptierelatie tussen Ethiopië en Nederland te heroverwegen. Dat schrijft minister Hirsch Ballin van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. De vergunninghouders Stichting Afrika en Vereniging Wereldkinderen zullen adopties uit Ethiopië hervatten.

In september 2009 besloten de vergunninghouders (adoptiebemiddelingsorganisaties) Stichting Afrika en Vereniging Wereldkinderen om de procedures voor nieuwe aanvragen voor adopties uit Ethiopië voorlopig stil te leggen en nader onderzoek te verrichten naar de dossiers van kinderen in de lopende adoptieprocedure. Aanleiding daartoe was dat de feitelijke achtergrond van sommige geadopteerde Ethiopische kinderen niet in overeenstemming was met de informatie zoals in deze in de dossiers was opgenomen.

Vervolgens is in november 2009 door een delegatie van het ministerie van Justitie en de betrokken vergunninghouders een bezoek gebracht aan Ethiopië, waarbij is gesproken met diverse instanties, waaronder Ethiopische ministeries, de ambassades van de VS, Italië en Frankrijk en met UNICEF. Doel was het verkrijgen van inzicht in de adoptieprocedures in Ethiopië.

Tijdens het bezoek hebben de Ethiopische autoriteiten aangegeven dat zij voorbereidingen treffen voor toetreding tot het Haags Adoptieverdrag. Daartoe wordt de kinderbescherming in Ethiopië versterkt. Er is ook meer aandacht voor de controle op werkzaamheden van buitenlandse adoptiebemiddelingsorganisaties, waarvoor een speciaal agentschap wordt opgericht. De veronderstelde misstanden die aanleiding waren voor het onderzoek worden door de autoriteiten ook gesignaleerd en onderkend. Daarom mogen kinderen die ter vondeling worden aangetroffen voortaan alleen in staatskindertehuizen worden opgevangen.

Minister Hirsch Ballin constateert dat de Ethiopische autoriteiten zich aanspreekbaar tonen voor mogelijke tekortkomingen en dat zij open staan voor samenwerking. De minister ziet daarom geen aanleiding om de adoptierelatie met Ethiopië te heroverwegen en de vergunninghouders zullen hun werkzaamheden continueren. Wel zullen de vergunninghouders extra waarborgen inbouwen in de adoptieprocedures en zullen de ontwikkelingen in Ethiopië nauwlettend worden gevogld. Er wordt steun geboden aan Ethiopië bij de toetreding tot het Haags Adoptieverdrag. Ook zal de minister in Europees verband aandacht vragen voor Ethiopië. “Op deze manier meen ik recht te doen aan zuivere en zorgvuldige adoptieprocedure in het belang van het kind”, aldus de minister.