Randstad 2040 Uitvoeringsallianties bieden resultaten aan

Vijf Randstad 2040 Uitvoeringsallianties hebben op het congres ‘Sterke steden, sterke Randstad’ van 11 februari 2010 hun resultaten aangeboden aan de Minister van VROM. Henk Ovink, directeur Nationale Ruimtelijke Ordening, nam de resultaten namens minister Cramer in ontvangst.

In de Randstad 2040 Uitvoeringsallianties werken overheden, markt- en maatschappelijke partijen samen aan het ontwikkelen van een uitvoeringsstrategie. Verschillende keuzes uit de Structuurvisie Randstad 2040 worden daarmee verder gebracht in een nieuwe werkwijze waarbij het Rijk een van de spelers is.

Resultaten

Werken in een alliantie schept ruimte en biedt mogelijkheden. Tegelijkertijd is het een nieuwe werkvorm die voor alle betrokkenen ook wennen is. Met het oog op de lange termijn is het extra belangrijk dit soort nieuwe werkvormen te introduceren. En ze hebben ook vrucht afgeworpen. Alle alianties hebben aansprekende resultaten aangeboden, hieronder twee voorbeelden:

  • In Den Haag zijn onder leiding van oud-burgemeester Deetman verbindingen gelegd tussen de partijen die een bijdrage leveren aan het profiel Stad van vrede, recht en veiligheid.
  • De zeehavens Rotterdam en Amsterdam hebben in één van de uitvoeringsallianties zeer intensief samengewerkt met elkaar en met de ministeries van Verkeer en Waterstaat, Economische Zaken en VROM. Deze samenwerking op zich is al nieuw en voor de beoogde netwerkvorming en bundeling van de krachten van onze beide grote zeehavens is het veelbelovend. Dit heeft onder andere geleid tot steun van de haven van Rotterdam voor de tweede grote zeesluis bij IJmuiden.

De vijf allianties en hun eindresultaten:

Centrum- en knooppuntontwikkeling

Advies over centrum- en knooppuntontwikkeling met aanbevelingen voor publieke en private partners

Den Haag: stad van vrede, recht en veiligheid

Drie notities waarin acties en benodigde investeringen zijn geïnventariseerd op het gebied van kennisinfrastructuur voor Den Haag als stad van vrede, recht en veiligheid

Stedelijke transformatie en verdichting

Analyse en aanbevelingen voor de binnenstedelijke transformatie- en verdichtingsopgave.

Zeehavens (Amsterdam en Rotterdam)

Samenwerkingsagenda van de beide grote zeehavens met 5 actiepunten, waaronder ruimtegebruik, energietransitie en kennisagenda

Economische structuurversterking regio Rotterdam - Den Haag

Gemeenschappelijk gedragen beeld van de (internationale) economische structuur in de regio Rotterdam-Den Haag ter benutting van internationale potenties en in antwoord op sociaal-economische zorg

Recent is ook een alliantie klimaatbestendige steden gestart. Deze alliantie levert op een later moment een product op. De alliantie groenblauwe (top)kwaliteit is in de praktijk niet als overall-alliantie vormgegeven. Er is hier met name voortgebouwd aan bestaande samenwerkingen en gedachtenvorming rond het IJmeer, de Amstelscheg, Midden-Delfland en de Deltapoort (tussen Rotterdam en Dordrecht).

Energie

Henk Ovink gaf namens de minister aan de resultaten en energie van de Randstad 2040 Uitvoeringsallianties te waarderen. Voor de uitvoering van het beleid uit de Structuurvisie Randstad 2040 zijn externe partijen van groot belang. Allianties spelen daarbij een rol van betekenis.
Het betrekken van deze partijen bij het vormgeven van een strategie voor uitvoering vergroot draagvlak. Daarmee brengt het uitvoering van cruciale opgaven in de Randstad dichterbij. Daarnaast is het een compliment aan de allianties dat ze hun eigen proces hebben vormgegeven en tot resultaat zijn gekomen. Het werken in de Randstad 2040 Uitvoeringsallianties levert energie en commitment op. Het is dan ook zaak deze energie vast te houden en waar mogelijk blijvend in te zetten voor opgaven in de Randstad.

Nieuwe vorm van samenwerking

Het werken met uitvoeringsallianties is relatief nieuw en past binnen de verschuiving van de sturingsfilosofie: van government naar governance. De verandering zit in het zoeken van samenwerking met andere overheden, markt- en maatschappelijke partijen en in het uit handen durven geven van verantwoordelijkheid. De gezamenlijkheid staat voorop en de allianties zijn zelfsturend. Het Rijk doet mee aan de allianties, maar is niet eindverantwoordelijk voor de inhoud.
Het projectteam Randstad 2040 van het ministerie van VROM heeft het proces van allianties ondersteund. De resultaten van inhoud en proces krijgen navolging. Zo is een nieuw initiatief gestart met 'waterpartijen' gericht op onder meer recreatievaart. Mogelijke uitkomst hiervan is een 'Rondje Randstad' voor waterrecreanten.