Werkbezoek en toespraak Balkenende in teken van Crisis- en Herstelwet

Op 18 februari bezoekt de minister-president een bouwbedrijf in Pijnacker en spreekt hij op een bestuurlijke Top, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Donderdag 18 februari staat voor minister-president Balkenende goeddeels in het teken van de Crisis- en Herstelwet. 's Ochtends bezoekt hij een bouwbedrijf in Pijnacker dat geconfronteerd wordt met stagnerende bouwprojecten. 's Middags spreekt de minister-president op een bestuurlijke Top, georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), over een betere besluitvorming van grootschalige gemeentelijke bouwprojecten.

De Crisis- en herstelwet versnelt de procedures voor bouw- en infraprojecten, maar handhaaft de noodzakelijke waarborgen voor zorgvuldige besluitvorming. "Maar uiteindelijk gaat het niet om een wet, maar om projecten," zei minister-president Balkenende na afloop van de Ministerraad van 5 februari jongsleden over de Crisis- en Herstelwet. "Het doel van de wet is nu juist om procedures te bespoedigen, zodanig dat je mensen aan de slag kunt helpen. Daarmee beoogt de wet bij te dragen aan werkgelegenheid en herstel van de economie. Bovendien dragen de projecten bij aan meer duurzaamheid en betere bereikbaarheid in Nederland."

Donderdagochtend bezoekt de minister-president een bouwproject in Pijnacker. BVR Bouw Roosendaal, dat onderdeel is van de BVR-groep, is hier bezig met het bouwen van een woon-zorgcentrum. De minister-president krijgt een rondleiding over het terrein en spreekt met de mensen van het bouwbedrijf over de crisis en de gevolgen daarvan voor de bouw.

's Middags spreekt minister-president Balkenende bij de Bestuurlijke Top van de VNG in Den Haag. Het motto van deze top is "Tempo maken met bouwprojecten". In zijn toespraak benadrukt de minister-president het belang van de Crisis- en Herstelwet voor de werkgelegenheid in de bouwsector en gaat hij in op de rol die gemeenten kunnen spelen bij de verdere stroomlijning en versnelling van procedures.