Inspraakronde over drie AMVB's Wet Dieren van start

Vijftig belangenorganisaties zijn vandaag per brief uitgenodigd om deel te nemen aan de consultatieronde over een drietal Algemene Maatregelen van Bestuur (AMVB's) die zijn opgesteld in verband met de Wet Dieren die de Tweede kamer eind 2009 heeft aangenomen.

De ontwerpbesluiten gaan over het houden van dieren, dierenartsen en dierlijke producten. Deze ontwerpbesluiten zijn nodig om medio 2011 de Wet dieren in te kunnen voeren. Deze wet is op 15 december 2009 door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer.

Pijlers van de wet zijn de intrinsieke waarde van het dier en een algemene zorgplicht voor gehouden dieren. Deze uitgangspunten gelden voor alle besluiten die vallen onder de Wet Dieren.

Houden van dieren

Het ontwerpbesluit voor het houden van dieren bevat bepalingen voor professionele veehouders en voor particulieren die een huisdier hebben. Dit ontwerpbesluit bevat onder meer:

  • een lijst met handelingen die aangewezen zijn als mishandeling, waaronder het zich ontdoen van een dier, het schoppen van een dier of het onderwerpen aan gevaar van verdrinking;
  • criteria voor het opstellen van een lijst van dieren die gehouden mogen worden (de zogeheten positieflijst);
  • algemene huisvesting- en verzorgingsnormen voor alle zoogdieren, reptielen, vogels en vissen;
  • een lijst van gevallen waarin dieren mogen worden gedood.

Dierenartsen

Het ontwerpbesluit diergeneeskundigen stelt regels voor diergeneeskundige beroepsgroepen en noemt de toegestane ingrepen waar geen diergeneeskundige noodzaak voor bestaat.

Dierlijke producten

Het ontwerpbesluit dierlijke producten bevat regels over producten van dieren waaronder regels over de destructie van kadavers.

Van 22 februari tot 31 maart kunt u de ontwerpbesluiten inzien op de algemene consultatie website van de rijksoverheid: www.internetconsultatie.nl. U kunt op deze website ook uw mening geven. Vóór het sluiten van de website wordt ook nog een bijeenkomst georganiseerd voor belangenorganisaties.

Naast persberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.