Miljoenen voor ontwikkeling Brainport Eindhoven

Rijk en regio gaan honderden miljoenen euro's investeren in de Brainport bij Eindhoven. De kennisregio moet tot de Europese top doorstoten, met ruimte voor wonen en recreëren.

Het geld komt vooral de oostzijde van de Brainport ten goede. Rijk en regio maken plannen voor 3 projecten:

  1. Middengebied tussen Eindhoven en Helmond
  2. Noordoostcorridor N279 (voorheen de Ruit)
  3. Nieuwe woningbouw en bedrijventerreinen

Het middengebied moet tot natuur- en recreatiegebied bij uitstek groeien. Een goede balans tussen stad en natuur staat daarbij voorop. Een deel van het gebied wordt daarom een Rijksbufferzone, waar geen grootschalige verstedelijking mag plaatsvingen. De regio heeft berekend dat de investeringen 315 miljoen euro kosten.

Ook de bereikbaarheid van de brainport verbetert. Daarvoor wordt de zogenoemde verkeersruit rondom Eindhoven en Helmond, de Noordoostcorridor N279, vervolmaakt. Deze ligt om het middengebied. Het Rijk draagt aan dit project 254 miljoen euro bij.

Convenant

De betrokken partijen hebben de afspraken bekrachtigd met een convenant. Ministers Cramer (VROM) en Eurlings (VenW), bestuurders van de provincie Noord-Brabant en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) hebben die op 15 februari 2010 ondertekend.

De provincie, het SRE en het Rijksvastgoed- en ontwikkelingsbedrijf (RVOB) gaan de plannen samen uitvoeren. RVOB vertegenwoordigt de ministeries van VROM, Verkeer en Waterstaat, Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Economische Zaken.

Brainport

Een brainport is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor internationel bedrijven, kennis- en onderzoeksinstellingen.