Task Force Uruzgan ontvangt VS-ambassadeur

De ambassadeur van de Verenigde Staten in Afghanistan, Karl Eikenberry, was gisteren in Tarin Kowt aanwezig bij de Task Force Uruzgan (TFU). De aandacht ging vooral uit naar onderwijs, lokaal bestuur en vrouwenzaken.

Eikenberry liet weten blij te zijn dat deze ontwikkelingsvraagstukken bij dit bezoek centraal stonden. Het toont volgens hem aan dat de veiligheidssituatie in Uruzgan zodanig is dat de gesprekken zich nu kunnen concentreren op het verhogen van de levensstandaard van de bevolking van Uruzgan.

De ambassadeur werd vergezeld door zijn echtgenote, de Australische ambassadeur Paul Foley en de Nederlandse waarnemend ambassadeur Renet Van der Waals. Zij werden bij hun bezoek begeleid door de Afghaanse minister van Onderwijs, Farooq Wardak, en van Lokaal Bestuur, Jelani Popal.

Samenwerking

Commandant TFU, brigadegeneraal Kees van den Heuvel, en civiel vertegenwoordiger, de heer Jennes De Mol, praatten hun bezoeker bij over de stand van zaken in Uruzgan. Daarna bezocht het gezelschap vice-gouverneur Haji Khoday Rahim Khan en namen ze deel aan een vergadering van de provinciale ontwikkelingsraad. De delegatie nam vervolgens een kijkje bij een middelbare school en de brug over de Tiri Rud; een locatie die illustratief is voor de Nederlandse, Australische en Amerikaanse samenwerking in Uruzgan. Waar de VS de versteviging van de rivieroevers financiert en Australiërs de brug aanlegden, draagt Nederland bij met een weg vanuit Tarin Kowt richting Chora.

Politie-instructeurs

Het bezoek eindigde bij het door Nederland gefinancierde Politie Training Centrum. Daar worden onder leiding van Nederlandse, Australische en Amerikaanse instructeurs 103 politieagenten in een intensieve opleiding klaargestoomd. Zij gaan in Uruzgan politietaken vervullen, waarmee een flinke bijdrage wordt geleverd aan het garanderen van de veiligheid.