Verkenners trotseren ijzige kou in Noorwegen (video)

Verkenners van 43 Brigade Verkenningseskadron uit Havelte beoefenen deze week het uitvoeren van verkenningstaken onder Arctische omstandigheden. Samen met een peloton van 42 Brigade Verkenningseskadron uit Oirschot bereiden de verkenners zich in Noorwegen voor op de internationale oefening Cold Response.

Na een uitgebreide koudweertraining vorige week trainden de verkenners deze week in het uitvoeren van hun verkenningstaken bij temperaturen ver onder het vriespunt. Ze zijn uitgerust met een nieuw type verkenningsvoertuig: de Fennek. Met dit voertuig kunnen de verkenners ongezien hun werk doen.

Verkenners trotseren ijzige kou in Noorwegen

Koudweerdrills

De verschillende aangeleerde koudweerdrills moeten voorkomen dat de militairen worden blootgesteld aan gevaren zoals bevriezingsverschijnselen. De verkenners slapen tijdens de training in speciale lichte recce tenten. Deze kleine tentjes, geschikt voor 3 tot 4 personen, worden verwarmd door een klein brandertje. Tijdens de aankomende oefening Cold Response worden de Nederlandse verkenningspelotons onder bevel gesteld bij een Fins en Noorse bataljons.