Wethouders doen voorstellen voor verbeteren dienstverlening

Zowel het rijk - als wetgever - en gemeenten en andere uitvoeringsorganisaties kunnen nog belangrijke stappen zetten om tot een vermindering van lasten voor met name kwetsbare burgers te komen. Dat stellen wethouders Rensen van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Don van de gemeente Eindhoven in de notitie ‘Verkenningen zorg en sociale zekerheid’.

De wetgever moet bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheid aan gemeenten durven te laten en met minder verantwoordingeisen willen volstaan. Ook de gemeenten kunnen hun eigen regelgeving en procedures - meestal vastgelegd in verordeningen en uitvoeringsbesluiten - nog behoorlijk aanpassen. Het komt nog te vaak voor dat mensen bijvoorbeeld bij nieuwe aanvragen hun persoonlijke gegevens opnieuw moeten invullen en allerlei bewijsstukken moeten overleggen, terwijl die al lang bekend zijn.

Bijleveld neemt notitie in ontvangst

Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de notitie in ontvangst genomen. Zij had de wethouders gevraagd om in kaart te brengen wat rijk en gemeenten kunnen doen om de dienstverlening op het gebied van zorg en sociale zekerheid te verbeteren.