Noord-Holland kiest voor schatkistbankieren

Noord-Holland gaat als eerste decentrale overheid integraal schatkistbankieren bij de Nederlandse Staat. De overeenkomst hiervoor is gisteren getekend. Het gaat in totaal om 1 miljard euro.

Al het geld van Noord-Holland wordt vanaf nu alleen bij de Nederlandse Staat aangehouden en niet meer bij verschillende banken. Dit maakt het voor de provincie eenvoudiger en minder risicovol om het geld te beheren. De Staat zelf hoeft door het schatkistbankieren minder geld van de kapitaalmarkt te halen. Sinds 2009 is ook partieel schatkistbankieren mogelijk. Instellingen die op vrijwillige basis hun tegoeden aan houden bij de Nederlandse Staat kunnen dit doen zonder de eis om dat met álle middelen te doen. Dit geldt onder meer voor gemeenten en provincies.