Mislukte aanslag op politiecommandant van Tarin Kowt

In Tarin Kowt, de hoofdstad van Uruzgan, is gisterochtend een bermbom ontploft. De bermbom lag in een greppel langs een weg op ongeveer 400 meter van het District Police Station. De aanslag was gericht tegen de politiecommandant van Tarin Kowt, de heer Nayamatullah. Er zijn geen zwaargewonden of doden gevallen.

De politiecommandant reed op zijn brommer naar zijn werk toen de bom ontplofte in zijn nabijheid. De Afghan National Police (ANP) was snel ter plekke om de plaats des onheils veilig te stellen. Een patrouille van het Nederlandse Police Mentoring Team (PMT), bestaande uit marechaussees en verkenners van de Luchtmobiele Brigade, was ook aanwezig om poolshoogte te nemen en om de Afghaanse agenten te begeleiden tijdens hun optreden.

De politiecommandant kwam er zonder echte kleerscheuren vanaf. Volgens de gewondenverzorger van de patrouille die hem onderzocht heeft Nayamattullah veel geluk gehad, hij heeft aan de aanslag alleen oorklachten overgehouden.

De Afghaanse politieagenten zijn na aankomst een nabijgelegen quala (een traditionele ommuurde Afghaanse woning) binnengegaan om te onderzoeken of dit pand enig verband had met de aanslag. Er werden slechts vrouwen en kinderen aangetroffen.

Na het voorval werd op de politiepost samen met de politiechef het optreden van de ANP geëvalueerd. Het trainen, begeleiden en mentoren van de Afghaanse politieagenten is de primaire taak van het PMT.

Er zijn dit weekend twee verdachten met betrekking tot de aanslag aangehouden.