Aanpak risicojongeren moet ook uit eigen kring komen

De aanpak van Antilliaanse en Marokkaanse probleemjongeren is niet alleen een zaak van de overheid. Ook de Antilliaanse en Marokkaanse gemeenschap spelen een belangrijke rol. Dat is de boodschap die minister Van der Laan de 250 deelnemers van het congres ‘Op de rand van de toekomst’ meegaf.

Van der Laan: “Het begon vorig jaar met 500 ondernemers die zich verantwoordelijk voelen voor hun Marokkaanse jochies. Inmiddels is dit initiatief gegroeid ruim 5000 ondernemers van Marokkaanse afkomst die een stageplaats en/of coachingtraject willen gaan aanbieden. Dat is natuurlijk geweldig.” (Lees hier meer over dit initiatief en bekijk de video).

'Op de rand van de toekomst'

Het door het ministerie van VROM/WWI georganiseerde congres 'Op de rand van de toekomst' dat 16 februari in Den Haag gehouden is, richtte zich op de aanpak van probleemjongeren van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst. Er waren veel professionals te vinden die op gemeentelijk niveau betrokken zijn bij deze jongeren: beleidsmedewerkers, hulpverleners uit jeugdzorg en maatschappelijk werk en politie.

De deelnemers gaven aan dat juist de meeste jongeren het hartstikke goed doen, terwijl er een beeld hangt dat het met alle jongeren van Marokkaanse en Antilliaanse afkomst slecht gaat en overlast bezorgen. De minister beaamt dat: “Daar heeft u helemaal gelijk in, en ik geneer me ervoor dat dit beeld geschetst wordt door enkele partijen in de politiek. Maar neem van mij aan: ik zie tijdens mijn wijkbezoeken dat we weer met z’n allen op het goede spoor zitten. Als ‘oude’ Nederlanders stoom kunnen afblazen, erkenning krijgen voor hun verhaal, dan willen ze daarna echt nadenken over oplossingen. Ik voel de kanteling. Met kleine stapjes neemt het vertrouwen en zelfvertrouwen in de wijk en de bewoners weer toe.”