Brief aan Kamer over onderhandelingen met IJsland

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA 'S-GRAVENHAGE


Betreft: Onderhandelingen IJsland

Ons kenmerk FM/2010 / 899 M

Geachte voorzitter,


Op maandag 15 februari en dinsdag 16 februari zijn gesprekken gevoerd tussen Britse, Nederlandse en IJslandse delegaties. Tijdens deze besprekingen zijn door de IJslandse delegatie alternatieve voorstellen voor het oplossen van de Icesave-kwestie aan de Britse en Nederlandse delegatie gepresenteerd.

Deze voorstellen voldeden niet aan de voorwaarden die zijn vastgesteld tijdens de bespreking die ik samen met Lord Myners met de IJslandse minister van Financiën, Steingrimur Sigfusson, die vergezeld was door de twee leiders van de belangrijkste IJslandse oppositiepartijen, heb gehad op 29 januari in Den Haag.
Dit betreft een viertal voorwaarden, zijnde:

  • volledige terugbetaling van de hoofdsom van de lening;
  • redelijke vergoeding van de financieringskosten (rente);
  • cross-party support in het IJslandse parlement alsmede steun van de IJslandse president;
  • de oplossing moet op korte termijn realiseerbaar zijn (geen voortslepende procedures).


Gezamenlijk met de Britten is besloten om een definitief bod van onze kant bij de IJslandse minister van Financiën neer te leggen. In dit bod wordt door ons een aanpassing gedaan aan de rente die op de lening wordt gerekend. Ten eerste zou IJsland over 2009 en 2010 geen rente hoeven te betalen. Daarbovenop hebben wij aangeboden om de huidige vaste rente om te zetten in een variabele rente. Hiermee wordt aangesloten bij de lening die door de Scandinavische landen aan IJsland is verstrekt.


Het probleem dat van IJslandse zijde steeds wordt benadrukt is de rente. Ons bod is een genereus bod wat hier duidelijk rekening mee houdt. Bovendien wordt verwacht dat op korte termijn een substantieel deel van de lening kan worden afgelost uit de boedel, waardoor het probleem van de rente nog verder wordt gereduceerd. Het is in ieders belang dat deze kwestie definitief wordt opgelost. Ik meen hier een bijdrage aangeleverd te hebben door dit eindbod te doen.


Hoogachtend,


de minister van Financiën,


Wouter Bos