Douane onderschept rottend vis en illegale medicijnen

De Douane in Rotterdam heeft vorig week in een container met voedingsmiddelen komende uit Nigeria een grote partij visproducten en medicijnen onderschept. De goederen waren bestemd voor de Nederlandse markt.

Voor de visproducten hadden geldige gezondheidscertificaten overlegd moeten worden. Daarnaast moesten de producten voor een keuring worden aangeboden bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De importeur was niet in het bezit van deze gezondheidscertificaten en tevens was de vis niet aangemeld bij de VWA. Voor de medicijnen, die onder de Geneesmiddelenwet vallen, waren de benodigde fabrikantenvergunningen niet aanwezig.

Bij het openen van de container troffen de douaniers negen balen met rottend vis aan en zestien dozen met visconserven. De vis werd niet in een gekoelde container vervoerd en daardoor is de partij tijdens het transport gaan rotten. De douaniers hebben hierop besloten de inspecteurs van de VWA te waarschuwen. De inspecteurs van de VWA hebben in het kader van volksgezondheid besloten de partij in beslag te nemen.

Naast de vis werden er in dezelfde container circa 1600 tubes met medicijnen aangetroffen. Het betrof huidcreme tegen dermatitis, eczeem en psoriasis. Alle middelen bevatten bijnierschorshormonen. Deze hormonen onderdrukken diverse lichamelijke reacties bij ontstekingen en infecties. Om deze medicijnen op de Nederlandse markt te mogen brengen moet een importeur in het bezit te zijn van een fabrikantenvergunning. Daardoor voorkomt de overheid dat er geneesmiddelen op de markt komen die schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid, of waarvan de werking niet vaststaat. De importeur waarvoor zowel de vis als de geneesmiddelen bestemd zijn kon deze vereiste bescheiden niet overleggen.

De gehele inhoud van de container is inbeslaggenomen en voor nader onderzoek overgedragen aan de VWA en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.