ISAF-commandant bezoekt slachtoffers bombardement

De Britse generaal Nick Carter, commandant van de ISAF-militairen in Zuid-Afghanistan, was vandaag op de Multinational Base Tarin Kowt in Uruzgan waar hij de slachtoffers van het bombardement van 21 februari bezocht. Momenteel liggen 5 gewonden in het Nederlandse ziekenhuis op de basis en 6 in het Amerikaanse.

Carter toonde zijn medeleven aan de slachtoffers: “Onze taak is het de overheid te ondersteunen en de Afghaanse bevolking te beschermen. Deze tragische incidenten werken daarbij averechts.” Eerder had generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant in Afghanistan, zich verontschuldigd bij de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij heeft alle hulp toegezegd bij een onderzoek naar de gebeurtenis.

Hoog bezoek

Ook aanwezig bij het bezoek waren brigadegeneraal Kees van den Heuvel, de commandant van Task Force Uruzgan, civiel vertegenwoordiger Jennes de Mol en de gouverneur van Uruzgan, Assadullah Hamdam. Enkele Afghaanse commandanten waren vanuit Kandahar naar de ziekenhuizen in Uruzgan afgereisd.

Bij het bombardement in de grensstreek van de Afghaanse provincies Uruzgan en Daikundi zijn meerdere burgerslachtoffers gevallen. Bij deze actie zijn geen Nederlandse militairen betrokken geweest.