Tentoonstelling Duurzaam Denken voor leerlingen

Wat verstaan we nu precies onder 'duurzaam'? Dat kunnen Groningse leerlingen van het voortgezet onderwijs zien op de mobiele tentoonstelling 'Duurzaam denken'.

Scholieren zien duurzaamheid vanuit verschillende invalshoeken, zoals energie, voeding, vervoer, leefbare stad, eerlijke handel. Ze krijgen daarbij speciale opdrachten, zoals:

  • uitvogelen welk voertuig het meeste CO2 uitstoot;
  • meten hoe groot hun eigen ecologische voetafdruk is;
  • duurzame dilemma's in hun eigen omgeving doorspitten.

Makkelijk inpassen

De tentoonstelling reist van school naar school, waardoor leerlingen tijdens de les een bezoek kunnen brengen (duurt in totaal 2 lesuren). Voorbereiding in de klas kost ongeveer een half uur, evenals de nabespreking.

Leerniveaus

Docenten kunnen de tentoonstelling gebruiken voor vaken als biologie, aardrijkskunde, science, economie en maatschappijleer. De opdrachten zijn geschikt voor verschillende leerniveaus.

Initiatiefnemer

Het Groningse het centrum voor Natuur- en Duurzaamheid Educatie (NDE) heeft de tentoonstelling ontwikkeld. “Mensen gebruiken te pas en te onpas het woord duurzaamheid", vertelt Marike Venema, directeur van het centrum. "maar weinig mensen weten wat het precies inhoudt. Wij vinden dat jongeren eerst helder moeten hebben wat het begrip duurzaamheid inhoudt. Zonder kennis en inhoud kunnen zij immers geen eigen mening vormen en ook niet nadenken over hun gedrag.”

De tentoonstelling is sinds januari van dit jaar beschikbaar en nu al hebben bijna alle scholen van het voortgezet onderwijs in Groningen haar geboekt. “Een aantal scholen wil haar jaarlijks in het onderwijsaanbod terug laten komen”, vertelt Marike Venema. “Wegens succes komt er zelfs een tweede tentoonstelling in roulatie. Dit maakt het mogelijk haar ook het komende halfjaar te reserveren.”