Verkiezingen Tweede Kamer op 9 juni

De Koningin heeft het ontslag van de Staatssecretaris van Justitie, mevrouw mr. Nebahat Albayrak, en de overige PvdA bewindslieden aanvaard.

Op grond van de consultaties die gisteren en vandaag plaats hebben gevonden heeft Hare Majesteit de Koningin heden, 23 februari 2010, op hun verzoek ontslag verleend aan:

● Drs. W.J. Bos, vice-minister-president en minister van Financiën
● Mevrouw Dr. G. ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
● Dr. R.H.A. Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
● Mevrouw Dr. J.M. Cramer, minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,
● Mr. E.E. van der Laan, minister voor Wonen, Wijken en Integratie
● Drs. A.G. Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking
● Drs. F.C.G.M. Timmermans, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken
● Mevrouw Mr. N. Albayrak, staatssecretaris van Justitie
● Mevrouw S.A.M. Dijksma, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
● Drs. F. Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken
● Mevrouw Drs. J. Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
● Mevrouw Dr. M. Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hare Majesteit de Koningin houdt de terbeschikkingstelling van hun portefeuille, of ambt respectievelijk functie door de minister-president en de overige ministers en staatssecretarissen in overweging.

De Koningin heeft het demissionaire kabinet verzocht op korte termijn te bevorderen dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt ontbonden opdat verkiezingen kunnen plaatsvinden op 9 juni 2010. Zij heeft de bewindslieden gevraagd al datgene te blijven verrichten wat zij in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk achten.

De minister-president zal zich in goed overleg met de beide Kamers der Staten-Generaal vergewissen van de mogelijke steun voor de onderwerpen die in dit verband geen uitstel verdragen.

Het beheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt gevoerd door de minister van Justitie mr. dr. E.H.M. Hirsch Ballin.

Het vertrek van Albayrak betekent dat met onmiddellijke ingang haar portefeuille wordt overgenomen door de minister Hirsch Ballin.

Het beheer van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap door de minister voor Jeugd en Gezin, mr. A. Rouvoet. Het beheer van de aangelegenheden met betrekking tot Wonen, Wijken en Integratie wordt gevoerd door de minister van Defensie, E. van Middelkoop.