Cold Response van start in Noorwegen (video)

In Noorwegen is deze week de grote NAVO-oefening Cold Response begonnen. 14.000 militairen afkomstig uit verschillende landen doen hieraan mee. Ook Nederland levert een flinke bijdrage met eenheden afkomstig uit alle krijgsmachtdelen.

Tijdens de oefening staat samenwerking tussen de verschillende landen centraal. Zo zijn een Franse infanteriecompagnie en een legionairsdetachement van het Vreemdelingenlegioen gekoppeld aan eenheden van 42 Tankbataljon uit Havelte. Verkenningspelotons van 43 Brigadeverkenningseskadron staan onder bevel van 1 Fins en 2 Noorse bataljons. Ook het Nederlandse amfibisch transportschip Hr. Ms. Johan de Witt is in het gebied aanwezig om Nederlandse en buitenlandse eenheden en materieel aan land te brengen.

Aankondiging oefening Cold Response Noorwegen

Onder nul

De Nederlandse eenheden opereren voor een groot deel onder Arctische omstandigheden boven de poolcirkel. Daarom werd er voorafgaand aan de oefening een intensieve koudweertraining gevolgd, om optimaal voorbereid te zijn op temperaturen ver beneden het vriespunt. Cold Response loopt nog tot 3 maart.