Minister van der Hoeven ondersteunt marktintroductie innovatieve watertechnologie

Minister van der Hoeven van Economische Zaken heeft besloten MKB-ondernemer Sustec BV uit Wageningen met een garantie te ondersteunen bij de marktintroductie van hun innovatieve TurboTec technologie. Ze heeft de beschikking van de innoWATOR garantiefaciliteit persoonlijk uitgereikt.

De innoWATOR-garantiefaciliteit is onderdeel van het Innovatieprogramma Watertechnologie en dekt het risico dat een leverancier van innovatieve watertechnologie loopt bij de marktintroductie van een innovatie deels af. Op deze manier vergroot de overheid de marktkansen voor Nederlandse watertechnologie innovaties.

TurboTec technologie

Een van de restproducten van het biologisch zuiveren van afvalwater is slib. Maar uit slib van een zuiveringsinstallatie kan ook energie worden gewonnen. De TurboTec technologie is een innovatieve ontsluitingstechnologie voor zuiveringsslib. Deze technologie is ontwikkeld door Sustec BV, een innovatieve MKB-ondernemer uit Wageningen. De TurboTec technologie vergroot op een innovatieve manier het vergistingspotentieel van slib. Dit resulteert in een vergrote energieopbrengst uit dit afvalproduct. Tevens vergroot het de ontwaterbaarheid van het slib, waardoor de verwerkingskosten van dit afvalproduct verlaagd kunnen worden.
Sustec BV is momenteel in onderhandeling met het Waterschapsbedrijf Limburg, uitvoeringsorganisatie van de beide Limburgse waterschappen Peel en Maasvallei en Roer en Overmaas, voor het leveren va een eerste full-scale TurboTec installatie. Voorzitter Schrijen van het Waterschapsbedrijf verzekerde minister van der Hoeven van Economische Zaken dat het bestuur deze ondersteuning zeker zal meenemen in hun besluit over deze investering. Het bestuur verwacht op korte termijn een besluit te kunnen nemen.

Innovatiekracht MKB

Een belangrijk speerpunt van het Innovatieprogramma Watertechnologie, en daarmee dus ook van de garantiefaciliteit is het ondersteunen en stimuleren van MKB-ondernemers. De Nederlandse watertechnologie sector bestaat voor een belangrijk deel uit innovatieve MKB-ondernemers. Zij beschikken over een belangrijk deel van de innovatiekracht. Voor hen is het echter vaak moeilijk om innovaties op de markt te zetten omdat ze de risico's niet altijd kunnen dragen, en ook aanstaande klanten het risico van gebruik van innovatieve technologieën niet aandurven. Met deze uitreiking aan Sustec BV geeft minister van der Hoeven MKB-ondernemers in de watertechnologiesector, en indirect