'PPS & Zorg', de tijd is rijp

De tijd rijp is voor de toepassing van geïntegreerde contracten bij de ontwikkeling van zorgvastgoed.

DBFMO heeft in de afgelopen jaren bewezen efficiencyvoordelen en toegevoegde waarde te bieden bij vastgoedontwikkelingen binnen het Rijk. Ondanks deze successen is DBFMO in de Nederlandse zorgsector nog niet toegepast.

Het Centrum Zorg & Bouw, onderdeel van TNO, onderzocht de toepasbaarheid van DBFMO bij Nederlandse ziekenhuizen. De onderzoeksrapportage ’Integraal bouwen, beheren en bekostigen’ stond centraal in het seminar ‘PPS & Zorg’ van 11 februari jl. Tijdens het seminar werden betrokkenen bij de bouw van ziekenhuizen geïnformeerd over DBFMO en werd er gediscussieerd over de toepasbaarheid van het concept in de zorgsector.

Het seminar is bijgewoond door o.a. leden van Raden van Bestuur, vastgoedbeslissers in de curatieve zorg (ziekenhuizen), bouwdirecteuren en HEAD’s (hoofden van de economische en administratieve dienst binnen een ziekenhuis). De opkomst voor dit seminar was groot, wat mogelijk toe te schrijven is aan de kennisbehoefte die zorginstellingen hebben nu het oude bouwregime 2 jaar geleden is afgeschaft.

Tijdens het seminar heeft Jan Mengelers, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO, het rapport ‘Geïntegreerd contracteren bij zorgvastgoedontwikkeling’ aangeboden aan Wouter Bos, minister van Financiën, Ab Klink, minister van Volksgezondheid, Welzijn & Sport en Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

De ontvangers van het rapport hielden zelf vanuit hun eigen optiek een speech over DBFMO in de zorg. Daarbij benadrukte minister Bos zeer content te zijn met de meerwaarde die DBFMO bij de renovatie van zijn eigen ministerie heeft geboden. Ook minister Klink was erg enthousiast over het concept en de toepassingsmogelijkheden in de zorgsector, maar legde de bal voor toepassing ervan wel bij de zorginstellingen zelf neer. Roelf de Boer, vertegenwoordiger van alle Nederlandse ziekenhuizen, zag ook de meerwaarde van DBFMO, alhoewel hij van mening was dat enkele drempels ten aanzien van de toepassing hiervan in de zorg nog moet worden genomen. Deze drempels zijn nadien aan de orde gesteld en bediscussieerd in diverse presentaties.

De tijd is rijp

De voornaamste boodschap van het seminar is dat meer dan ooit de tijd rijp is voor de toepassing van geïntegreerde contracten bij de ontwikkeling van zorgvastgoed. Zorginstellingen met vastgoedambities kunnen door toepassing van DBFMO mogelijk meerwaarde realiseren. Naar verwachting vertaalt zich dat in optimale uitkomsten voor de zorginstelling zelf: efficiënt en op tijd opgeleverd zorgvastgoed en bovenal, ontzorging, zodat zorginstellingen zelf kunnen concentreren op dat wat in de zorgsector het belangrijkst is: het verlenen van zorg.

Zorginstellingen kunnen de meerwaarde die DBFMO bij hun eigen zorgvastgoedontwikkelingen onderzoeken met een PPC-toets, waarbij de ministeries van Financiën en VWS hen kunnen helpen. Geïnteresseerde zorginstellingen kunnen via pps@minfin.nl contact opnemen met Anneloes Blanken en Pieter Moorrees.