Regeling reikwijdte Dienstenwet gepubliceerd

Op 18 februari 2010 is de ministeriële regeling indicatieve vaststelling reikwijdte Dienstenwet in de Staatscourant gepubliceerd.

De regeling treedt op 1 maart 2010 in werking. Alle vergunningstelsels en eisen van het Rijk (inclusief beroepsorganisaties en publiekrechtelijke bedrijfsorganisaties) en de decentrale overheden, die in ieder geval onder de Dienstenrichtlijn vallen, zijn opgenomen in de bijlage bij de regeling.

In het kader van de implementatie van de Dienstenrichtlijn is een omvangrijk onderzoek uitgevoerd waarbij alle Nederlandse wet- en regelgeving is beoordeeld op verenigbaarheid met de dienstenrichtlijn (de zogenaamde 'screening'). Dit onderzoek, dat is uitgevoerd door alle regelgevende overheden in Nederland (Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en andere openbare lichamen), heeft de basis gelegd voor de bijlage bij deze regeling.

De regeling is niet uitputtend. Uiteindelijk wordt de reikwijdte van de Dienstenwet bepaald door de Dienstenrichtlijn zelf.

De regeling zal actueel gehouden worden langs twee wegen:

  • notificaties van nieuwe en gewijzigde regelgeving onder de Dienstenrichtlijn (artikelen 15 en 39 jo. 16);
  • meldingen van nieuwe, gewijzigde en ingetrokken regelgeving vallend onder de Dienstenrichtlijn die niet al via de notificatie gemeld is.