Kamerbrief inzake beantwoording vragen van de leden Wilders en De Roon over de demonisering van joden op de Palestijnse televisie

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en De Roon over de demonisering van joden op de Palestijnse televisie. Deze vragen werden ingezonden op 3 februari 2009 met kenmerk 2010Z02108.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Wilders en De Roon (PVV) over de demonisering van joden op de Palestijnse televisie.

Vraag 1

Bent u ermee bekend dat de Palestijnse televisie (PA TV) recent beelden uitzond van een toespraak in een Palestijnse moskee waarin werd gezegd “The Jews (…) enemies of humanity”(…) en “The loathsome occupation in Palestine (…) are clear proof of (…) incomparable racism and of Nazism of the 20th century” en “Oh Muslims! The Jews are the Jews. Even if donkeys would cease to bray, dogs cease to bark, wolves cease to howl and snakes to bite, the Jews would not cease to harbor hatred towards Muslims” en “The Prophet says: You shall fight the Jews and kill them”? 1

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Deelt u de afschuw over deze walgelijke uitspraken?

Antwoord

De regering keurt de aangehaalde uitlatingen ten stelligste af, zeker omdat zij – komende van de kansel van een moskee - kunnen bijdragen aan verdere ophitsing en het zaaien van haat.

Vraag 3
Is het waar dat PA TV onder controle staat van Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit? Zo ja, bent u bereid uw afschuw over de uitgezonden teksten aan hem over te brengen? Zo nee, waarom niet?

Vraag 4
Hoe beoordeelt u de uitspraak van Mahmoud Abbas dat er in geen enkele Palestijnse moskee opruiing plaatsvindt? 2 Deelt u de mening dat Mahmoud Abbas met de dag ongeloofwaardiger wordt? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Volgens de mij bekend zijnde informatie opereert de genoemde TV-zender niet als zender van de Palestijnse Autoriteit, maar als die van de PLO en staat hij primair onder controle van de secretaris-generaal van de PLO, Yasser Abed Rabbo.

President Abbas zelf heeft zich sinds zijn aantreden in januari 2005 actief opgesteld in de bestrijding van ophitsing tegen Israël en richtlijnen uitgevaardigd die dergelijke uitlatingen moeten tegengaan, vooral via officiële staatsorganen, één en ander in overeenstemming met de Palestijnse verplichtingen onder de Routekaart. Ofschoon sprake is van een duidelijke vermindering ten opzichte van de tijd voor zijn aantreden, doet het fenomeen zich helaas ook via officiële staatsorganen nog steeds voor. Zoals eerder in antwoord op vragen van het lid Van der Staaij is gesteld 3 volgt de internationale gemeenschap, inclusief Nederland, de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet. Met name in het kader van de monitoring door het Kwartet van de naleving van de Routekaartverplichtingen worden de zorgen dienaangaande onder de aandacht van de Palestijnse Autoriteit gebracht.

Vraag 5
Deelt u de mening dat geen cent ontwikkelingshulp gegeven mag worden aan een entiteit waar op de zogenaamde staatstelevisie de zogenaamde Profeet wordt geciteerd die oproept om joden te vermoorden? Zo ja, bent u bereid alle ontwikkelingshulp aan de Palestijnse Autoriteit te stoppen en bent u tevens bereid uw Europese collega’s aan te sporen hetzelfde te doen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Neen. De Palestijnse Autoriteit kan en moet aangesproken worden op de verplichtingen die het heeft aangegaan. Incidentele schendingen van Routekaartverplichtingen zijn evenwel geen rechtvaardiging voor een dergelijke zware sanctie.

Vraag 6
Deelt u de mening dat de uitspraak “This land will be liberated (…) only by means of a return to the Quran and when all Muslims will be willing to be Jihad Fighters for the sake of Allah (…)” het zoveelste bewijs is voor de stelling dat de Koran een inspiratiebron vormt voor moord, verovering en oorlog? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

Neen. Selectieve citaten kunnen niet als bewijs dienen.

1 PMW Bulletins, 1 februari 2010: “PATV sermon: “Jews are enemies of Allah and humanity – Kill them””

http://palwatch.org/main.aspx?fi=157&doc_id=1624

2 Haaretz.com, 16 december 2009: “Abbas to Haaretz: Peace possible in 6 months if Israel freezes all settlements” http://www.haaretz.com/hasen/spages/1135431.html

3 Handelingen van de Tweede Kamer, Vergaderjaar 2004-2005, nr. 1973