Internetconsultatie wetsvoorstel concentratie Europese betalingsbevelprocedure

Door het wetsvoorstel concentratie Europese betalingsbevelprocedure wordt het indienen van verzoeken om een Europees betalingsbevel wettelijk geconcentreerd bij de rechtbank ’s-Gravenhage. De Europese betalingsbevelprocedure wordt hiermee vereenvoudigd. Het wetsvoorstel is ter consultatie gepubliceerd op www.internetconsultatie.nl.

De (buitenlandse) eiser hoeft door de wetswijziging niet langer op voorhand te onderzoeken welke Nederlandse rechter bevoegd is om kennis te nemen van het EBB-verzoek. Verder regelt het wetsvoorstel hoe de procedure wordt voortgezet als de verweerder het betalingsbevel betwist, door het indienen van het verweerschrift.

Het wetsvoorstel raakt eisers en verweerders in een Europese betalingsbevelprocedure en hun eventuele gemachtigden, de gerechten en de Raad voor de rechtspraak. De internetconsultatie is bedoeld om inzicht te bieden in de voorgestelde wetswijzigingen en om reacties op deze wetswijziging te verzamelen. Via www.internetconsultatie.nl kan worden gereageerd op het wetsvoorstel en op de memorie van toelichting.

De Europese betalingsbevelprocedure

De Europese betalingsbevelprocedure maakt invordering mogelijk van grensoverschrijdende, niet-betwiste civiel- en handelsrechtelijke schuldvorderingen via een uniforme procedure op basis van formulieren. Voor deze procedure hoeven de partijen niet voor de rechtbank te verschijnen.