Demissionair kabinet van CDA en ChristenUnie

Na de consultaties door de Koningin zijn er volgens minister-president Balkenende heldere conclusies te trekken. De lopende zaken worden behartigd door een demissionair kabinet van CDA en ChristenUnie.

Dat heeft demissionair minister-president Balkenende verklaard in een persconferentie waarin hij een toelichting gaf op de ontstane politieke situatie.

'Na de val van het kabinet is er veel gebeurd', zei Balkenende. De Koningin heeft de nodige consultaties gedaan. Op basis daarvan is volgens de minister-president een aantal belangrijke conclusies te trekken.

De Tweede Kamerfracties hebben aangegeven zo snel mogelijk verkiezingen te willen. Hiervoor is de datum van 9 juni 2010 gekozen. 'Een belangrijke vaststelling', aldus Balkenende. Ook biedt deze datum nieuwe politieke groeperingen de mogelijkheid zich te kunnen registreren.

Een tweede conclusie is dat de lopende zaken dienen te worden behartigd door het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie.

De Eerste en Tweede Kamer spelen de komende tijd een doorslaggevende rol, aldus Balkenende. Zij bepalen de onderwerpen die kunnen worden behandeld. De demissionaire minister-president gaat hierover deze week gesprekken voeren.

Personele aspecten

De Koningin heeft ontslag verleend aan de bewindspersonen van de PvdA. Minister-president Balkenende bedankte deze ministers en staatssecretarissen voor hun inzet.

De lopende zaken worden door ministers van het CDA en de ChristenUnie uitgevoerd. Twee staatssecretarissen zijn op een andere post benoemd. De Jager van Financiën is benoemd tot minister op het departement waar hij staatssecretaris was.

Huizinga van Verkeer en Waterstaat is benoemd tot minister van VROM, waarbij het deel Wonen, Wijken en Integratie wordt behartigd door minister Van Middelkoop (Defensie).

Het beheer van het ministerie van BZK wordt gevoerd door minister Hirsch Ballin (Justitie) en van het ministerie van OCW door minister Rouvoet (Jeugd en Gezin).

Minister Verhagen (BZ) zal het deel Ontwikkelingssamenwerking ook voor zijn rekening nemen. Dat geldt ook voor Europese Zaken.

Documenten