Minister Van der Hoeven bezoekt Flood Control Project in Jakarta

De Nederlandse en Indonesische overheid werken samen om overstromingen van Jakarta te voorkomen. Minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven bezocht vrijdag 5 maart 2010 daarom het Flood Control project in Jakarta. Zij kreeg daarbij te zien welke activiteiten Nederlandse bedrijven uitvoeren.

Op het programma stonden bezoeken aan kali Sunter waar met één van de van Nederland gekregen baggerboten wordt gebaggerd. Het bezoek aan de kali Ciliwung vlakbij de uitmonding in zee gaf een indruk van de uitdagingen op het gebied van watermanagement in dit deel van de stad. Er is daar sprake van inklinking, zee spiegelstijging en klimaatsverandering. Nederland zal via Partners voor Water intensief betrokken zijn bij het analyseren van de beste oplossingen.

In de wijk Pandemangan zag de minister hoe bij het onderhoud van de drainage system in 2009 gebruik is gemaakt van de floating bulldozer. Waar alleen met handkracht de drains schoongemaakt konden worden bleef overigens sprake van menskracht.

Na de overstromingen in 2007 heeft de Indonesische overheid Nederland verzocht om assistentie bij het verminderen van het risico en van de (gezondheid)risico's van overstromingen. Dit leidde tot het flood control project. Het project kent inmiddels vele eindresultaten waaronder een flood hazard mapping, deelname van de bevolking aan het reinigen van afvoersystemen, een inventarisatie van alle drains en rivieren (1700 stuks) en de introductie van floating bulldozers.

In het kader van Water Mondiaal (Nationaal Waterplan) zal later dit jaar een samenwerking tussen Nederland en Indonesië starten om na te gaan welke oplossing voor de Sea Defence van Jakarta het meest geschikt is. Daarbij wordt uiteraard rekening gehouden met de lokale omstandigheden.
Mogelijk krijgen ook andere steden in Indonesië belangstelling voor het Nederlandse baggermaterieel (de schuifboten/floating bulldozers) omdat ook daar sprake is van achterstallig onderhoud van waterwegen.