Lezing over de betekenis van onderling geweld tussen moslims

Op donderdag 25 maart verzorgt Professor Sami Zemni een lezing over het aanhoudende geweld tussen moslims onderling. De lezing maakt deel uit van de reeks ‘DAM naar Buiten’ van de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten. De toegang is gratis.

Lezing: "Islamism, Salafism and Jihad - On the consequences of the unrecognized pluralism of Islam and the question of violence" door Sami Zemni.

Het is gebruikelijk geworden ontwikkelingen binnen de islam te analyseren in het kader van Huntington’s ‘clash of civilizations’ en om islamitisch radicalisme als mondiale jihad tegen 'het Westen' te beschouwen. Deze analyse houdt echter geen rekening met het aanhoudende geweld tussen moslims onderling. Er vinden talloze botsingen plaats tussen verschillende soennitische groeperingen, van Marokko tot Indonesië, en in Irak houdt het sektarisch geweld tussen soennieten en sjiieten aan.

De lezingenreeks ‘DAM naar Buiten’ presenteert donderdag 25 maart een lezing van Sami Zemni. Hij zal in deze lezing een analyse geven over de betekenis van dit geweld tegen medemoslims en mogelijke oplossingen aandragen. Hierbij kijkt hij naar de discussie binnen de politiek in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de Islamitische theologie en jurisprudentie en zal deze debatten situeren binnen de historische en hedendaagse dynamiek van een veranderend wereldsysteem.

Professor Sami Zemni is een gerenommeerd Belgische Islamoloog en is werkzaam bij de Middle East & North Africa Research Group (MENARG) van de universiteit Gent.

Tegenwoordig wordt er nogal eens op een ongenuanceerde manier over de islam gesproken. Zemni wil hier verandering in brengen en mengt zich daarom actief in het islamdebat in België, mede door in discussie met het Vlaams Belang te gaan.

Deze bijeenkomst is de nieuwste in de reeks lezingen georganiseerd door de directie Noord-Afrika en Midden-Oosten. De lezing vindt plaats op donderdag 25 maart in De Rode Hoed te Amsterdam, Keizersgracht 102, 20.00 uur (zaal open 19.30 uur) met aansluitend een borrel. De toegang is gratis.

U kunt zich aanmelden door het formulier rechtsboven op deze pagina te gebruiken of een e-mail te sturen naar DAM@minbuza.nl met als onderwerp 'Lezing 25 maart' en geef in de mail aan met hoeveel mensen u komt.