Strengere aanpak antibioticagebruik

In 2011 moet het antibioticagebruik in de veehouderij met 20% zijn teruggedrongen ten opzichte van 2009. Dat zegt minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) bij de presentatie van het rapport Berenschot over antibioticaresistentie. Ze laat in overleg met minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) onderzoeken of sommige antibiotica voorbehouden moeten blijven voor gebruik bij mensen en niet bij dieren.

Minister Verburg heeft adviesbureau Berenschot afgelopen najaar opdracht gegeven te onderzoeken wat de effecten zijn van het ontkoppelen van het voorschrijven en verkopen van diergeneesmiddelen door dierenartsen. Dit kan bijdragen aan het terugdringen van het antibioticagebruik in de veehouderij. Volgens Berenschot is deze zogenoemde ontkoppeling niet doelmatig. Ontkoppeling van voorschrijven en verkoop zal de positie van de dierenarts ten opzichte van de veehouder niet principieel veranderen: dierenartsen blijven afhankelijk van de opdrachtnemer- opdrachtgeverrelatie en het gaat gepaard met het invoeren van veel regels en betekent daarmee een forse toename van administratieve lasten, toezicht en handhaving. Verder blijkt uit het Berenschotrapport dat 5% van de dierenartsenpraktijken verantwoordelijk is voor 80% van het antibioticagebruik.

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) heeft vooruitlopend op het rapport van Berenschot een voorstel gedaan voor een alternatieve aanpak. De KNMvD wil een zogeheten Veterinaire Diergeneesmiddelen Autoriteit (VDA) oprichten, een database waarin het voorschrijfgedrag van elke dierenarts wordt geregistreerd. Op die manier ontstaat er een transparant systeem dat tevens een benchmark vormt van het medicijngebruik. Verder gaat de KNMvD normen opstellen voor het voorschrijven van diergeneesmiddelen en zij streeft naar een eigen sanctioneringsysteem daarvoor.

Minister Verburg heeft waardering voor de aanpak van de KNMvD, maar wijst erop dat in 2011 20% minder diergeneesmiddelen moet worden voorgeschreven. Ze vraagt de Taskforce Antibioticaresistentie onder leiding van Eerste Kamerlid Jos Werner om daartoe maatregelen te nemen. Verder gaat ze met de KNMvD praten over de aanpak van de 5% dierenartspraktijken die verantwoordelijk is voor 80% van het medicijngebruik.

Ook gaat de AID het toezicht intensiveren op de zogeheten 'free-riders'. Dat zijn veehouders die niet bij private IKB- kwaliteitssystemen zijn aangesloten.

Daarnaast wil minister Verburg antibioticaresistentie in de humane geneeskunde voorkomen. Ze gaat in overleg met minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om te onderzoeken of bepaalde antibiotica voorbehouden kunnen blijven voor gebruik bij mensen.

Vanwege de nadelen van ontkoppeling en de verwachting dat het initiatief van de KNMvD en de sectoren kan leiden tot goede resultaten wil minister Verburg nog niet besluiten tot ontkoppeling.

Het Berenschotrapport is vandaag met een begeleidende brief naar de Tweede Kamer gestuurd.