Deeltijd-WW beperkt verlengd

De instroom in de deeltijd-WW wordt beperkt verlengd. Alleen bedrijven die niet eerder een beroep hebben gedaan op werktijdverkorting of deeltijd-WW, kunnen na 1 april 2010 een aanvraag doen. De looptijd van de regeling eindigt op 1 juli 2011.

De ministerraad heeft hiermee ingestemd. De deeltijd-WW zou aanvankelijk op 1 april 2010 stoppen.

Op weg naar herstel

In de brief 'Op weg naar herstel' neemt het kabinet maatregelen om het beginnend economisch herstel te ondersteunen en de arbeidsmarkt in de toekomst te versterken.

In totaal investeert het kabinet 85 miljoen euro in maatregelen voor de arbeidsmarkt, waarvan 70 miljoen euro voor verlenging van de deeltijd-WW.

Het kabinet wil bedrijven tegemoetkomen die door langlopende opdrachten pas later in 2010 met de gevolgen van de crisis worden geconfronteerd. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijven in de bouw en de scheepsbouw.

De aangescherpte voorwaarden die bij de aanpassing van de deeltijd-WW in juli 2009 zijn opgesteld, blijven gelden.

ZZP'ers

Het kabinet neemt ook maatregelen om zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) beter te ondersteunen als het economisch slechter gaat:

  • Er komt een digitaal informatieloket met informatie over alle regels en faciliteiten vanuit de overheid.
  • 2 miljoen euro is beschikbaar voor een experiment om werknemers die ontslagen dreigen te worden, tijdig aan een andere baan te helpen.
  • Werkgevers krijgen meer mogelijkheden om de scholingsbonus en het ervaringscertificaat te gebruiken. Hiervoor wordt 12 miljoen euro uitgetrokken.