Drie Justitiële Jeugdinrichtingen tijdelijk buiten gebruik

Drie Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s) worden vanwege een daling van de instroom van jeugdige delinquenten tijdelijk buiten gebruik gesteld. Het gaat om plaatsen in de JJI’s De Doggershoek in Den Helder (120 plaatsen), Rentray – locatie Rekken (108 plaatsen) en Den Hey Acker – locatie Vught (76 plaatsen).

Dat schrijft minister Hirsch Ballin aan de Tweede Kamer. De buitengebruikstelling hangt onder andere samen met een forse afname van 30% van het aantal ernstige delicten gepleegd door jeugdigen in de periode 2005-2008.

Het aantal bij het Openbaar Ministerie ingeschreven rechtbankzaken inzake diefstal met geweld, verkrachting en levensdelicten is met 30% afgenomen. Ook is er de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in persoonsgerichte en effectieve sanctietoepassing, bijvoorbeeld door verbetering van de nazorg en de realisatie van een landelijk dekkend netwerk van 45 Veiligheidshuizen. Zo zijn mogelijkheden gecreëerd om jongeren stevig en gericht aan te pakken, zonder ze langdurig te hoeven opsluiten.

Inmiddels ligt de bezettingsgraad van de inrichtingen op gemiddeld 60%. Omdat langdurige onderbezetting gevolgen heeft voor de kwaliteit van de JJI’s acht minister Hirsch Ballin ingrijpen noodzakelijk. Ook vindt de minister het vanuit financieel oogpunt niet verantwoord om overcapaciteit van deze omvang in stand te houden.

De leegstand wordt geconcentreerd in de drie genoemde inrichtingen, waarmee zo’n 300 plekken buiten gebruik worden gesteld. Daardoor kunnen de overige locaties voldoende bezet worden om kwalitatief goede opvang te bieden.

Het betreft een tijdelijke buitengebruikstelling, in afwachting van een breed toekomstplan voor de JJI’s, dat de minister de komende maanden zal opstellen.

Voor de medewerkers van de betrokken JJI’s - circa 620 fte’s - wordt bezien of zij op een andere plek binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen of elders in de jeugdsector aan de slag kunnen. Zij zijn vrijdagmiddag geïnformeerd over de ontwikkelingen die de komende maanden hun beslag zullen krijgen. “Mede dankzij de inzet van het personeel is de afgelopen jaren veel gerealiseerd”, aldus de minister. “Al het mogelijke zal worden gedaan om het betrokken personeel op een zinvolle wijze in te zetten.”