EU op de goede weg

Minister Verhagen is positief over de voorgestelde nieuwe economische strategie voor Europa. In de plannen van de Europese Commisie zijn veel van de eerdere ideeën van Nederland terug te vinden.

Zo wordt er een duidelijke focus gelegd op groei en banen waarbij een centrale plaats wordt gegeven aan sociaal beleid en duurzaamheid. “De nieuwe strategie is noodzakelijk om op langere termijn economische groei te realiseren en ons reeds nu te richten op de aanpak van de huidige economische crisis,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). De nieuw gepresenteerde Europa 2020 strategie is de opvolger van de Europese Lissabonstrategie die tot 2010 liep.

De minister is vooral positief over de nadruk op werkgelegenheidsbeleid, onderwijs en groene innovatie. Wel heeft Verhagen enkele kritische kanttekeningen bij de gestelde hoofddoelen van Europa 2020. Zo ontbreekt de indicator voor verbetering van het ondernemingsklimaat, een belangrijk thema als het gaat om economische groei. Verder is er volgens de minister geen behoefte aan de voorgestelde doelstelling op het terrein van armoedebestrijding. Het beste middel tegen armoede is een baan en daar moet de strategie zich op richten.

Nederland zal tijdens de Europese top op 25 en 26 maart nadruk leggen op de noodzaak om de komende 10 jaar meer resultaat te boeken dan onder de Lissabonstrategie. Dat is nodig om de sociale stelsels betaalbaar te houden en onze concurrentiepositie in de wereld te versterken.