Kabinet stemt in met Kaderwet Veteranen

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris De Vries van Defensie ingestemd met de Kaderwet Veteranen. Deze wet geeft een wettelijke basis aan de activiteiten voor erkenning en waardering voor veteranen.

Ook richt de wet zich op de samenwerking bij de samenloop van uitkeringen en pensioenen in verband met invaliditeit, het landelijk zorgsysteem voor veteranen, de bevordering van wetenschappelijk onderzoek en de verwerking van persoonsgegevens van veteranen. Tot slot voorziet de wet in regelingen voor het afdoen van klachten en het verantwoorden van het veteranenbeleid.

Deze onderdelen van het veteranenbeleid zijn grotendeels al gerealiseerd en krijgen een wettelijke basis als de Kaderwet Veteranen in werking treedt. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld voor de erkenning en waardering.

De ministerraad wil het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zenden. Als dit advies, samen met de tekst van het wetsvoorstel, wordt ingediend bij de Tweede Kamer, worden beide openbaar.