Mariniers en luchtmobielers leveren teamwork

Eenheden van de Koninklijke Landmacht en Marine hebben vorige en deze week gezamenlijk op het Oost-Duitse oefenterrein Altengrabow geoefend. De deelnemers, 11 Bravocompagnie van de Luchtmobiele Brigade en 21 Infanteriecompagnie van het Korps Mariniers, gaan deel uitmaken van de Force Protection van de Redeployment Task Force welke op korte termijn naar Afghanistan vertrekt.

De oefening stond in het teken van de samenwerking tussen de verschillende krijgsmachteenheden. Pelotonscommandant luitenant Zijp licht dit toe met een praktisch voorbeeld: “Vorige week hebben we kennisgemaakt met de Scania’s van de landmacht. Die voertuigen brengen beperkingen met zich mee die wij niet gewend zijn. Daar ligt dus een fikse uitdaging.”

Geen problemen in samenwerking

De deelnemende militairen zijn er van bewust dat gezamenlijk oefenen nuttig is. “Uiteindelijk voer je echter allebei dezelfde taak uit. Iedereen heeft daarin wél zijn eigen specialisaties. Ik denk dat je heel veel van elkaar kunt leren en zie geen problemen in de samenwerking”, aldus sergeant Kuipers van het Korps Mariniers.

Procedures afstemmen

Door middel van verschillende scenario’s werden de militairen getraind om op de juiste manier te reageren en te anticiperen in een samengestelde eenheid. Compagniescommandant kapitein Schüssler van de Luchtmobiele Brigade: “Trainingsdoelen zijn communiceren, integreren en het afstemmen naar elkaar voor wat betreft de procedures. Ervaren hoe het nu eigenlijk is om op te treden als een Combined Arms Team.”

Het is nog niet bekend wanneer de Redeployment Task Force naar Afghanistan vertrekt, maar de agenda puilt uit met trainingsmomenten. Schüssler: “We trainen zoveel mogelijk en halen daar de essentie uit. Op deze manier zijn we klaar als straks wordt geroepen dat we op datum X die kant op gaan!”