Oud-minister Hans van Mierlo overleden

Voormalig minister van Defensie H.A.F.M.O. (Hans) van Mierlo is donderdagavond na een kort ziekbed overleden op 78-jarige leeftijd. Van Mierlo leidde het departement in het tweede en derde kabinet-Van Agt van 11 september 1981 tot 4 november 1982.

In 1981 werd de oud-journalist en oprichter van D66 Hans van Mierlo gevraagd minister van Defensie te worden in het kabinet Van Agt. Toen het verzoek hem bereikte een ministerspost te bezetten, lag hij op het strand in Spanje.

Geroemd door ambtenaren en militairen

Het kabinet kwam in twee periodes, de eerste met de PvdA, tot iets meer dan een jaar regeren. Over minister Van Mierlo is iedereen enthousiast. Hij zorgde ervoor dat de Amerikanen begrip kunnen opbrengen voor het Nederlandse standpunt over de omstreden plaatsing van kernwapens. Ambtenaren en militairen roemen hem. Toen het kabinet-Van Agt voor de tweede maal viel, moest Van Mierlo zijn Defensieportefeuille neerleggen. "Dat vond ik ontzettend jammer", zei hij ooit.

Reactie Van Middelkoop

Minister Eimert van Middelkoop zegt in een reactie op het overlijden van de oud-minister: "Van Mierlo was op een geloofwaardige manier èn atlanticus èn Europeaan. In veiligheidspolitieke vraagstukken was hij een realist, zoals ook bleek in de korte periode dat hij minister van Defensie was. Hij zal worden gemist. Ik wens zijn nabestaanden veel sterkte bij het dragen van het verlies."