Van Mierlo: bevlogen minister en warme persoonlijkheid

Minister Verhagen heeft met verdriet kennis genomen van het overlijden van Hans van Mierlo. Als vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van 1994 tot 1998 was Van Mierlo met zijn bevlogenheid, brede belangstelling en warme persoonlijkheid een geziene gesprekspartner in alle hoeken van de wereld.

Van Mierlo was geen afstandelijke bestuurder. Professionele en persoonlijke betrokkenheid vielen bij hem meestal samen en gaven zelfs technische dossiers kleur. Hij onderscheidde zich in het versterken en onderhouden van de bilaterale relaties. Zijn contacten hebben bijgedragen aan de vooraanstaande plaats van Nederland in de wereld.

Van Mierlo was als minister en als politicus een Europeaan in hart en nieren. Het Europese beleid, culminerend in het Verdrag van Amsterdam tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie 1997, had zijn bijzondere aandacht.

De oorlog in het voormalige Joegoslavië en de dramatische val van Srebrenica grepen hem zeer aan en hebben hem nimmer losgelaten. Het sterkte hem in zijn diep gewortelde overtuiging dat alles in het werk moet worden gesteld om conflicten te voorkomen.

“Persoonlijk bewaar ik uitstekende herinneringen aan de debatten die we met elkaar in de Kamer hebben gevoerd over het buitenlands beleid,” aldus minister Verhagen. “Hij was een gepassioneerde politicus die het bestel onder vuur nam vanuit zijn onverwoestbare geloof in de vitaliteit van de democratie.”

Onze gedachten en ons medeleven gaan uit naar zijn vrouw, zijn familie, geliefden, vrienden en collega’s in de politiek.