Wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns, verlaging accijns op E85-brandstof

DIRECTORAAT-GENERAAL VOOR FISCALE ZAKEN

DIRECTIE DOUANE EN VERBRUIKSBELASTINGEN

22 februari 2010, NR. DV/2010/81M , Staatscourant 2010, 3891

De Staatssecretaris van Financiën,


Gelet op artikel 71h, vijfde lid, van de Wet op de accijns;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling accijns wordt als volgt gewijzigd:

A. In artikel 1 wordt “73, derde lid” vervangen door: 71h, vijfde lid, 73, derde lid.

B. Na artikel 35j wordt een artikel toegevoegd, luidende:

Artikel 35k


1. Het verzoek om teruggaaf van accijns, bedoeld in artikel 71h van de wet, bevat de volgende gegevens:
a. naam en adres van degene die het verzoek om teruggaaf doet;
b. de hoeveelheid duurzaam geproduceerde E85 waarvoor teruggaaf wordt gevraagd en het bedrag waarvoor teruggaaf wordt gevraagd;
c. de periode waarop het verzoek om teruggaaf betrekking heeft.

2. Het verzoek om teruggaaf van accijns wordt binnen drie maanden na afloop van het kalenderkwartaal waarin de uitslag tot verbruik heeft plaatsgevonden, ingediend bij de inspecteur.

3. Teruggaaf van accijns wordt verleend indien uit de administratie van degene die het verzoek om teruggaaf indient blijkt dat:
a. de E85 ten minste 70 percent en ten hoogste 85 percent bio-ethanol bevat;
b. de in de E85 aanwezige bio-ethanol duurzaam is geproduceerd blijkens een certificaat als bedoeld in artikel 71h, tweede lid, van de wet; en
c. de E85 is afgeleverd als motorbrandstof voor het wegverkeer.

4. Bij een verzoek om teruggaaf van accijns voor duurzaam geproduceerde E85 op grond van artikel 71 van de wet wordt de teruggaaf verleend naar het tarief van ongelode lichte olie genoemd in artikel 27, eerste lid, onderdeel a, van de wet, met inachtneming van de vermindering die op grond van artikel 71h
van de wet op dat tarief is toegepast.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 april 2010.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën,
J.C. de Jager.

TOELICHTING

Algemeen

Deze regeling voorziet in een wijziging van de Uitvoeringsregeling accijns.
Als gevolg van een amendement op het Belastingplan 2010 (Kamerstukken II, 2009/10, 32 128, nr. 25) is artikel 71e van de Wet op de accijns ingevoegd (artikel XIXA van het Belastingplan 2010). Ingevolge de Regeling samenloop fiscale wetten 2010 (Regeling van 17 december 2009, nr. DV 2009/746, Staatscourant 2009, 20 625, Herplaatsing) is artikel 71e vernummerd tot artikel 71h. Artikel 71h voorziet in een gedeeltelijke teruggaaf van accijns voor duurzaam geproduceerde E85, een mengsel bestaande uit bio-ethanol (ethanol uit biomassa) en benzine, ter correctie van het verschil in energiewaarde met benzine. Voor E85 is de accijns van ongelode lichte olie (benzine) verschuldigd, terwijl de energiewaarde van E85 ten opzichte van benzine gemiddeld 27% lager is. Daarom wordt onder voorwaarden en beperkingen een teruggaaf van accijns verleend ter grootte van 27% van het accijnstarief van ongelode lichte olie. Artikel 71h zal op 1 april 2010 in werking treden. Bij ministeriële regeling kunnen op grond van artikel 71h, vijfde lid, nadere voorwaarden en beperkingen ter uitvoering van de teruggaaf worden gesteld. De onderhavige regeling geeft hieraan invulling. Onderstaand volgt een toelichting op de wijzigingen in de Uitvoeringsregeling accijns.

TOELICHTING OP DE ARTIKELEN

Artikel I

Onderdeel A (artikel 1)
Dit artikel is aangevuld met artikel 71h van de Wet op de accijns.

Onderdeel B (artikel 35k)
Dit onderdeel bevat het nieuwe artikel 35k van de regeling. Artikel 35k bevat de voorwaarden en beperkingen met betrekking tot de gedeeltelijke teruggaaf van accijns voor duurzaam geproduceerde E85.
Het eerste lid bepaalt welke gegevens het verzoek om teruggaaf moet bevatten.
Het tweede lid bepaalt binnen welke termijn het verzoek om teruggaaf moet worden ingediend.
Het derde lid bepaalt dat het recht op teruggaaf van accijns blijkt uit de administratie van degene die het verzoek om teruggaaf indient. In elk geval moet zijn vast te stellen, dat de E85, waarvoor gedeeltelijke teruggaaf van accijns wordt gevraagd, ten minste 70 percent en ten hoogste 85 percent bio-ethanol bevat. Deze bio-ethanol moet bovendien voldoen aan eisen van duurzaamheid zoals vastgelegd in NTA 8080, blijkend uit een certificaat van een onafhankelijke geaccrediteerde certificeringsinstelling. NTA 8080 is de Nederlandse norm, die de eisen beschrijft voor duurzaam geproduceerde biomassa voor energietoepassingen. Naar verwachting komen er nog in 2010 duurzaamheidseisen die gelijkwaardig zijn aan NTA 8080, onder meer op basis van de Renewable Transport Fuel Obligation (RTFO) in het Verenigd Koninkrijk, waarvoor British Standards worden ontwikkeld. Of sprake is van gelijkwaardigheid is ter beoordeling van de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Indien duurzaamheidseisen gelijkwaardig worden bevonden, zal dit kenbaar worden gemaakt op de website www.agentschapnl.nl/gave.
Voorts moet de duurzaam geproduceerde E85 zijn afgeleverd als motorbrandstof voor het wegverkeer om in aanmerking te komen voor de gedeeltelijke teruggaaf van accijns. Dit moet blijken uit de administratie van degene die het verzoek om teruggaaf van accijns indient. Wanneer de duurzaam geproduceerde E85 via eigen tankstations is afgeleverd zal dit zonder meer mogelijk zijn. In het geval dat degene die het verzoek om teruggaaf indient de duurzaam geproduceerde E85 niet via eigen tankstations aflevert maar via derden, zal uit zijn administratie moeten blijken, dat deze E85 is afgeleverd als motorbrandstof voor het wegverkeer. Daarbij kan worden gedacht aan verklaringen van vorenbedoelde derden en van hun eventuele afnemers om de Belastingdienst in staat te stellen na te gaan of is voldaan aan de eis, dat de E85 waarvoor teruggaaf van accijns wordt gevraagd daadwerkelijk is afgeleverd als motorbrandstof voor het wegverkeer.
Tot slot bepaalt het vierde lid, dat bij verzoeken om teruggaaf van accijns voor duurzaam geproduceerde E85 op grond van artikel 71 van de wet rekening wordt gehouden met een eerdere teruggaaf van accijns op grond van artikel 71h van de wet. Het gaat hierbij om duurzaam geproduceerde E85 die bijvoorbeeld aantoonbaar verloren is gegaan of is vernietigd onder ambtelijk toezicht. Op grond van artikel 71 van de wet kan dan worden verzocht om teruggaaf van accijns. Voor het waarschijnlijk zelden voorkomende geval dat voordien al is verzocht om teruggaaf van accijns op grond van artikel 71h van de wet, bepaalt het vierde lid van artikel 35k dat de teruggaaf van accijns op grond van artikel 71 van de wet wordt verminderd met de eerdere teruggaaf van accijns op grond van artikel 71h van de wet.

Artikel II (Inwerkingtreding)

Deze regeling treedt in werking op 1 april 2010. Dit is het tijdstip waarop ook artikel 71h van de Wet op de accijns in werking treedt.

De Staatssecretaris van Financiën,
J.C. de Jager.