Goede score Nederland in onderzoek Lissabonstrategie

Maandag 15 maart publiceerde het Centre for European Reform, een onafhankelijke denktank, de jaarlijkse evaluatie van de prestaties van de lidstaten van de Europese Unie in het kader van de Lissabonstrategie. De strategie heeft als doel om duurzame groei en banen te creëren. Momenteel wordt er gesproken over de opvolger van de Lissabonstrategie: Europe 2020.

Nederland scoort dit jaar goed en wordt zelfs bestempeld als de 'superheld'. Nederland is het enige land in de EU dat een hoog niveau van productiviteit weet te combineren met een hoge participatiegraad. De vierde plaats van Nederland op de ranglijst komt door de relatief lage R&D-uitgaven. Zoals het Centre for European Reform stelt komen de relatief lage R&D-uitgaven gedeeltelijk voort uit de structuur van de Nederlandse economie, welke voor een groot deel bestaat uit diensten.

Volgens Minister van der Hoeven betekent deze heldenstatus niet dat we nu achterover kunnen leunen. 'De economische en financiële crisis heeft de economie een grote klap gegeven, negatieve groei, hogere werkloosheid en sterk opgelopen tekorten en schulden zijn het gevolg. Tegelijkertijd staat Europa voor een aantal structurele uitdagingen, zoals de vergrijzing, globalisering en klimaatverandering. Het doorvoeren van belangrijke hervormingen die zowel de economische structuur kunnen versterken als een bijdrage kunnen leveren aan de houdbaarheid van de publieke financiën blijven daarom hard nodig,' aldus de minister.