Prijs onderstreept belang van Europa

De Vrede van Nijmegen Penning, die is uitgereikt aan voormalige voorzitter van de Europese Commissie Jacques Delors, onderstreept het belang van Europese samenwerking. Minister Verhagen prees in zijn toespraak Delors voor zijn onvermoeibare inzet voor de Europese integratie en gezamenlijke actie.

De 3 woorden die de bijdrage van Delors aan de Europese integratie het best beschrijven, zijn volgens de minister: ‘Interne markt, solidariteit en verantwoordelijkheid’. “De interne markt was de basis van het Europese model en Delors heeft alles gedaan om die markt uit te breiden en te perfectioneren. Maar tegelijk was hij de voorvechter voor de sociale samenhang in Europa en gaf Delors een nieuwe dimensie aan solidariteit tussen rijkere en armere lidstaten van de EU,” aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken).

Tegelijk onderstreept Delors het belang van het dragen van eigen verantwoordelijkheid. Als mensen denken dat zij recht hebben op welvaart, ongeacht wat er verder gebeurt, dan creeer je een samenleving waar je niets van mensen kan vragen. Dat is niet het Europa dat Delors wil en daar stelde minister Verhagen zich ook achter.

Het meest tastbare onderdeel van de ‘indrukwekkende erfenis’ van Delors is volgens Verhagen zijn bijdrage aan het Verdrag van Maastricht en de invoering van de euro. “Dat was de kroon op de interne markt, die Delors mede vorm heeft gegeven.” Die euro heeft in de huidige economische crisis zijn waarde bewezen, omdat het een vrije val van aparte munten heeft voorkomen, concludeerde Verhagen. Dat laat onverlet dat het werk in uitvoering is. Dat heeft de huidige crisis laten zien "Beter toezicht en landen strikter aan de regels houden is een deel van het antwoord," aldus de minister.