Van der Hoeven neemt breedband advies in ontvangst

Minister Van der Hoeven nam dinsdag 16 maart 2010 het advies van de Taskforce Next Generation Networks (NGN) in ontvangst uit handen van de heer drs. F.J.M Crone voorzitter van de Taskforce.

Volgens het Advies van de Taskforce zit Nederland in de breedband-kopgroep van de wereld. De uitdaging ligt hem echter in de infrastructuur van de toekomst (de zogenaamde 'next generation networks'). De vraag naar breedbanddiensten zal de komende jaren immers groeien met 30% tot 40% per jaar. Burgers kiezen bijvoorbeeld steeds vaker voor Triple Play. Ook zijn nieuwe internetdiensten in opkomst die veel capaciteit vragen (televisie, gaming, toepassingen in onderwijs en zorg, etc). Deze nieuwe diensten bieden volgens de Taskforce kansen voor de Nederlandse economie die niet onbenut mogen blijven. Ook kan Nederland zijn koppositie als ICT-gateway van de EU zo behouden.

De Taskforce heeft zich vooral gebogen over de vraag welke rol gemeenten, provincies en woningcorporaties kunnen spelen om de groei van supersnel breedband te versnellen. Uit onderzoek (PwC 2010) blijkt namelijk dat bij voorbeeld 75% van de gemeenten kansen laat liggen op dit terrein. Zo kunnen regionale overheden belemmeringen wegnemen bij de uitrol van nieuwe netwerken. Bijvoorbeeld door de aanleg van nieuwe netwerken beter te faciliteren --denk aan beter coördineren van graafwerkzaamheden-- of door financieel deel te nemen. Ook kunnen overheden de vraag slim bundelen of dienstenontwikkeling stimuleren, waardoor nieuwe netwerken sneller tot stand komen. Om regionale overheden hierbij te helpen heeft de Taskforce een menukaart opgesteld die bestuurders een aantal keuzemogelijkheden biedt om de aanleg van supersnel breedband te versnellen.

Een nieuw kabinet zal het advies betrekken bij het opstellen van een kabinetsreactie op de motie Vendrik / Van der Ham die vraagt om een visie op breedband. Minister van der Hoeven wees bij de gelegenheid verder op de nieuwe crisis- en herstelwet die het voor gemeenten straks eenvoudiger maakt om op marktconforme wijze te helpen bij de aanleg van de nieuwste generatie netwerken. Ze riep daarnaast gemeentes op het advies en de door de Taskforce opgestelde menukaart te betrekken bij opstellen van de nieuwe collegeprogramma's. "Het advies maakt duidelijk dat er regionaal veel winst is te behalen voor de economie als men slim met de nieuwe generatie breedband omgaat," aldus de Minister. Zij zegde toe het advies en de menukaart naar gemeenten te zullen sturen.

Meer informatie:

  • De taskforce bestond naast de heer Crone uit: de heer drs. J.W.M.M.J Hessels, de heer drs. G.P. Huffnagel, mevrouw mr. dr. A.E.H. Huygen, de heer ir. A.V.M. Pouw en de heer ir. N.W.P. Rauwenhoff, te Bussum.
  • Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder EZ, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl