Verdere stappen tegen kinderarbeid en dwangarbeid

De overheid gaat subsidie aan bedrijven die gebruik maken van kinder- of dwangarbeid terugvorderen. Bovendien moeten bedrijven in hun subsidieaanvraag toezeggen dat zij geen gebruik maken van kinderarbeid of gedwongen arbeid.

Dit lieten minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) en minister Van der Hoeven (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer weten. “Kinderarbeid is de ergste vorm van uitbuiting en moet worden bestreden,” zegt minister Verhagen. “Kinderen horen op school om zich voor te bereiden op hun toekomst.”

Bij het aanvragen van een subsidie moeten bedrijven die in het buitenland willen werken, verklaren dat zij geen gebruik maken van kinderarbeid of dwangarbeid. Als blijkt dat zoiets toch gebeurt, wordt de subsidie teruggevorderd, aldus de bewindslieden. “Deze mogelijkheid van terugvordering zal ruim worden toegepast,” schrijven de ministers.

Dit betekent dat het geldt voor alle bedrijven. En niet alleen voor bedrijven die willens en wetens hun verplichtingen schenden of die door vergaande achteloosheid op de koop toe nemen dat hun eerste toeleverancier er gebruik van maakt.