Lancering tweede jongerenteam VSV

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt lanceerde donderdag 18 maart op de Dag van de Leerplicht een nieuw VSV jongerenteam in strijd tegen voortijdig schoolverlaten in het PSV stadion in Eindhoven.

Deze negen teamleden zijn zelf ooit gestopt met school, maar hebben de draad weer opgepakt om hun startkwalificatie te halen. De komende maanden gaan ze leeftijdsgenoten van het mbo overtuigen van het belang van een diploma. Na het succes van het Amsterdamse VSV jongerenteam - dat onder leiding stond van 'bondscoach' Edgar Davids - begint nu een nieuw jongerenteam in Eindhoven.

Het jongerenteam
Dit tweede VSV-team bestaat uit negen jongeren; Ashley (21), Burgra (21), Daniela (17), Elke (28), Evert (15), Janneke (22), Malte (22) Naomi (23) Siljean (22). Zij hebben één gemeenschappelijke deler: allemaal zijn ze zelf ooit voortijdig schoolverlater geweest. De komende tijd vertellen zij hun persoonlijke verhaal aan leeftijdsgenoten en roepen de leerlingen op door te zetten om hun diploma te halen. "Ik heb zoveel baantjes gehad, maar ik bleef op hetzelfde niveau", aldus Elke van het Jongerenteam. "Zonder diploma kom je nergens, dat heb ik wel ingezien".

Samenwerking
Het team is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het ministerie van OCW, PSV in the Community en de gemeente Eindhoven. Namens PSV treedt voetballer Nordin Amrabat op als ambassadeur. Hij liet tijdens de bijeenkomst middels een videoboodschap weten dat hij 'diep respect heeft voor de eerlijke en eigen verhalen' van het Jongerenteam. "Ben als een team, dan komen de resultaten vanzelf."

Staatssecretaris Van Bijsterveldt is trots op deze jongeren en liet weten dat het team een belangrijk instrument is in de aanval op schooluitval. "Vroeger hadden we per jaar 72.000 schoolverlaters. Dat zijn twee PSV stadions vol. Over vier jaar willen we nog maar één stadion kunnen vullen. En dan nog het liefst met veel lege plekken", aldus Van Bijsterveldt.