Minister Huizinga reikt GasTerra Transitie Jaarprijs 2010 uit

Vier studenten van de Hanzehogeschool in Groningen zijn met hun idee voor duurzame dorpen winnaar geworden van de jaarlijkse GasTerra Transitieprijs.

De GasTerra-transitiejaarprijs van 50.000 € is in het leven geroepen om studenten van Hogescholen te stimuleren na te denken over de toekomst van onze energievoorziening. Met welke creatieve ideeën kun je de energievraag verlagen? Hoe kan de inzet van duurzame energiebronnen omhoog? Hoe verminder je de uitstoot van CO2?

De jury is unaniem van oordeel dat het duurzame dorp van Emely Dollison, Jorrit Bijkerk, Willem Knol en Coos Walinga de hoofdprijs verdient. Kern van hun idee is om op plaatsen waar de bevolking krimpt, dorpen te bouwen die CO2-neutraal zijn. Dorpen ook die nieuwe kansen bieden voor sociale samenhang, lokale werkgelegenheid en waardebehoud van woningen. Minister Huizinga heeft het viertal een bokaal, bloemen en een grote waardecheque overhandigd.

Enthousiast, vernieuwend en praktisch

De bewindsvrouw was zeer te spreken over het niveau van de inzendingen: "De genomineerden tonen aan dat zij in staat zijn ons land duurzaam te maken. Ze zijn enthousiast, vernieuwend en praktisch ingesteld. Deze kennis - dit talent - moeten we koesteren. Voor ons land liggen nog volop kansen om te investeren in een nieuwe en groene kenniseconomie."

Ook de nummers 2 en 3 werden in Madurodam in het zonnetje gezet:

  • De tweede prijs van 20.000 € ging naar de Groene Waarde van de Avans Hogeschool in Den Bosch. Dit is een consumentenlabel dat de duurzaamheid van een product inzichtelijk maakt.
  • Op de derde plaats (10.000 €) eindigden het Eco-blok van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen met de warmteopslagmodule van dezelfde onderwijsinstelling. Het Eco-blok koppelt energieverslinders in de huishouding aan een microwarmtekrachtcentrale.