Wervingsbonuskaart wordt afgeschaft

De wervingsbonuskaart, die in december 2008 als pilot werd ingevoerd, wordt met ingang van 1 januari 2011 afgeschaft. Hij werd door een te klein deel van de sollicitanten gebruikt. Hierdoor werd de doelstelling om 2000 nieuwe medewerkers met dit instrument te werven, niet gehaald.

Uit de rapportage waarin wordt teruggeblikt op het personeelsbeleid 2009 blijkt dat 5,4% van de sollicitanten gebruik maakte van de wervingskaart. Van deze 1233 sollicitanten stelde Defensie 125 nieuwe werknemers aan. Doordat de bonus pas na de militaire opleiding en bij plaatsing op de startfunctie wordt uitgekeerd, werd de bonus tot nu toe 2 keer verstrekt.

Op basis van deze cijfers wordt geconcludeerd dat de actie minder gekwalificeerde kandidaten oplevert dan werd gehoopt. Bovendien manifesteren de tekorten waarvoor geworven wordt, zich vooral in categorieën waarin de hoge eisen leiden tot relatief veel uitvallers tijdens de selectieprocedure. Voorbeelden van deze zogenoemde schaarse categorieën zijn technische functies, fysiek zware functies en onderofficiersfuncties.

Tot 1 januari 2011 kan het personeel nog gebruik maken van de wervingskaart. Alle aanvragen die voor deze datum worden ingediend, zullen worden behandeld.