Prijs diversiteitsmanagement voor franchisenemer McDonald`s Hilversum

Richard Baron uit Hilversum heeft dinsdagmiddag 23 maart uit handen van minister Donner de Div GoodPracticePrijs 2009 in ontvangst genomen.

Deze prijs is een initiatief van het Landelijk netwerk diversiteitsmanagement (Div). De prijs wordt toegekend aan een ondernemer in het midden- en kleinbedrijf die de diversiteit in de samenleving op uitmuntende wijze tot uitdrukking heeft weten te brengen in zijn personeelsbeleid. De winnaar exploiteert op franchisebasis een vestiging van McDonald’s in Hilversum.

De jury looft in haar rapport de pro-actieve houding van Richard Baron op het gebied van diversiteit. In zijn personeelsbeleid gaat hij er onder meer van uit dat zijn personeelsbestand (45 werknemers) een afspiegeling moet zijn van zijn klantenbestand.

Minister Donner benadrukte voorafgaand aan de uitreiking van de eerste prijs dat divers personeelsbeleid meer en meer gemeengoed is geworden. ‘Er is bijna geen bedrijf meer waar alleen blanke mannen van middelbare leeftijd werken. Er is de afgelopen jaren een slag geslagen als het gaat om diversiteit op de werkvloer. Dat blijkt ook uit de lijst van genomineerden voor deze prijs, stuk voor stuk bedrijven met een goed oog voor diversiteit’.

Volgens de minister betekent dit niet dat het nu overal goed zit met diversiteitsmanagement. ‘Helaas komt het nog voor dat sollicitanten worden afgewezen op basis van hun achtergrond, cultuur of geslacht. De angst dat deze kenmerken imagoschade opleveren, leidt tot hardnekkige misverstanden. Maar wat het meest spijtig is, is dat het de kans van sollicitanten verkleint en het demotiverend werkt. Een organisatie als Div en de jaarlijkse uitreiking van de GoodPracticePrijs laten zien dat het realiseren van diversiteitsmanagement een winst is voor bedrijf én personeel. En daar is iedereen bij gebaat’, aldus minister Donner.