Stagevergoeding voor educatieve minoren

Middelbare scholen waar studenten een stage lopen in het kader van hun educatieve minor kunnen rekenen op een vergoeding voor de gemaakte kosten voor de begeleiding en de beoordeling van educatieve minor-stagiairs.

Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt. Ze stelt hiervoor 4 miljoen euro beschikbaar.

Meer academici
Sinds het studiejaar 2009-2010 is er een nieuwe route naar het leraarschap; studenten die binnen hun vakbachelor een educatieve minor volgen, krijgen bij succesvolle afronding de bevoegdheid om les te geven op de mavo en de eerste drie jaren van havo en vwo. Dit studiejaar doen zo'n 275 studenten een educatieve minor. De introductie van de educatieve minor is één van de maatregelen van Van Bijsterveldt om meer academici voor de klas te krijgen.

Goede begeleiding
Onderdeel van de educatieve minor is een stage op een middelbare school. Goede begeleiding tijdens de stage is noodzakelijk om de educatieve minoren goed voorbereid les te laten geven. Met het geld kunnen ruim 1.000 educatieve minorstagiairs worden begeleid tijdens hun stage. Middelbare scholen die in aanmerking willen komen voor een vergoeding voor de stagiairs die zij dit schooljaar hebben begeleid, dienen hun aanvraag vóór 31 mei aanstaande in te dienen bij DUO (www.ocwduo.nl). Ook in 2011 en 2012 kunnen middelbare scholen subsidie aanvragen voor stagiairs die zij in die jaren begeleiden.

Meer universiteiten
Dit studiejaar wordt de educatieve minor aangeboden op tien universiteiten. Dat aantal wordt komend jaar uitgebreid. Onlangs maakte de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) bekend dat vanaf het komend studiejaar de educatieve minor ook wordt aangeboden aan bachelor studenten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Maastricht.